En snak om forældrenes sundhedsvaner redder børn fra overvægt

Overvægt kan forhindres med en snak om forældrenes vaner, har man erfaret i Vejen.

Børn ser op til deres forældre og det gør overvægtige børn også, derfor forebygger sundhedssamtaler med forældrene overvægt hos børn. (Arkivfoto) (Foto: © Jørn Deleuran, Scanpix)

Det er en god idé at sætte tidligt ind, hvis man vil forebygge overvægt hos børn, viser erfaringer fra Vejen Kommune.

Siden 2009 har kommunens sundhedsplejersker hjulpet familier til sunde kost- og motionsvaner, og de sunde råd virker, mener ledende sundhedsplejerske Ulla Bjørn.

- De fleste familier ved jo godt, hvad der er sund mad, men det hjælper, når vi tager en snak om, hvilke vaner forældrene har, og om de synes, at deres børn skal have de samme, siger hun.

Sundhedsplejersken tager derfor en snak med familien om kost og bevægelse, når deres børn er omkring tre års alderen, som er lige inden de starter i børnehave.

Rollemodellernes vaner smitter

Selvom meget få børn i børnehavealderen er overvægtige, så er det et godt tidspunkt at begynde de gode vaner, fortæller Ulla Bjørn;

- Der er ikke mange overvægtige børn i treårsalderen, men det er tidspunktet, hvor forældrene bliver rollemodeller for børnene, og børnene begynder at overtage forældrenes vaner på godt og ondt, siger sundhedsplejersken.

I 2009 var 13,5 procent af børnene i Vejen Kommunes børnehaveklasser overvægtige, mens det tal var faldet til 10,8 procent ved seneste vejning.