Endnu et gigantisk datacenter på vej: Danmark ligger lige ud til de digitale motorveje

Danmarks sjette store datacenter skal ligge i Esbjerg.

Danmark er i følge Dansk Erhverv ideel for de store datakoncerner som Google, Apple og Facebook, da de hurtigt kan transportere store mængder data mellem USA og Europa igennem Danmark. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Et datacenter på 250.000 kvadratmeter - svarende til 35 fodboldbaner - er på vej i Esbjerg-området. Kommunen har opkøbt en stor grund mellem motorvejen og landsbyen Andrup.

Det bekræfter Esbjergs Venstre-borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Dermed bliver det det sjette i rækken af kæmpestore datacentre på dansk jord. Det er dog stadig uvist, om det er Google, Facebook, Apple eller en helt tredje, der placerer sig i Esbjerg.

Esbjerg er en digital navle

Hos Dansk Erhverv fremhæver chefkonsulent Poul Noer en velfungerende energiforsyning og en god digital infrastruktur som årsag til, at flere it-selskaber har kastet deres kærlighed på Danmark – og i særdeleshed Esbjerg, hvor et stort søkabel er ved at blive lavet til at forbinde USA, England og Danmark.

- I forhold til de store kabler, der transporterer store datamængder rundt i verden, ligger vi virkelig et godt sted. Det betyder, at man kan transportere meget store mængder data på meget kort tid, siger han.

Datacenter betyder arbejdspladser

End ikke borgmesteren ved, hvilken datakoncern, der flytter til byen, men alligevel forventer han, at det vil bringe mange nye arbejdspladser med sig.

- Hvis der skal etableres store byggerier, så er der arbejdspladser i det. Og med det nye kabel, der lander, får vi mulighed for at tiltrække en lang række mindre datacentre med flere arbejdspladser i, end datacentre som Google, Apple og Facebook giver.

Esbjerg Kommune er lige nu i gang med at lave lokalplan for området, og forventer at være færdige med det ved udgangen af 2018, fortæller borgmester Jesper Frost Rasmussen.

- Vi skal sikre, at der er godkendelser til at opføre det man vil på det areal. Så hvis ellers virksomheden får opkøbt det areal, de selv skal sørge for, kan man gå i gang derefter.