Enestående museumsbyggeri åbnet i dag

Det nye Tirpitz Museum ved Blåvand blev i dag indviet af kronprinsen og verdenspressen.

Det ser måske ikke ud af meget udefra, men skjult under de karakteristiske vestjyske sandbanker åbnede i dag en enestående arkitektonisk bygning.

Det nye Tirpitz Museum ved Blåvand har for første gang åbnet dørene for offentligheden. Det er kulminationen af tanker, ideer og vilde planer, som blandt andet har fået CNN til at fremhæve det som et af året mest imødesete byggerier.

Dagens åbning blev dækket af presse fra seks forskellige lande, og både kronprinsen og kulturministeren var på gæstelisten.

- Jeg synes, det er en fantastisk måde at få fortalt om vores historie. At have en historisk bevidsthed er både godt for os selv, men også med til at tiltrække turister og skabe arbejdspladser, siger kulturminister Mette Bock (LA).

Her beundrer Kronprins Frederik det nye museumsbyggeri sammen med blandt andre arkitekten bag det, Bjarke Ingels. (Foto: Gert Eilrich)

Museet er tegnet af den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels og er bygget direkte ind i de fredede klitter og smeltet sammen med den gamle Tirpitz-bunker fra Hitlers Atlantvold fra Anden Verdenskrig.

Museet skal blandt andet formidle viden om Vestjyllands historie og Anden Verdenskrig, men det er nu hovedsageligt arkitekturen, der gør museet enestående, og som i dag havde lokket de mange pressefolk til.

Arkitekten bag det hele - Bjarke Ingels - var i dag stolt over at se alle planerne og skitserne omdannet til virkelighed.

- Når man står her – selv under en grå himmel – så synes jeg, museet står knivskarpt. Det er næsten uhyggeligt tæt på det, vi havde håbet på, da vi tegnede de første streger, siger Bjarke Ingels.

Det er seks år siden, Bjarne Ingels fik opgaven om at tegne det nye Tirpitz-museum for Vardemuseerne.

- Tanken var, at museet skal være betonbunkerens absolutte modsætning. Bunkeren er tung, lukket og afvisende, mens museet her er let, åbent og inviterende. Det er lykkedes, synes jeg, siger Bjarke Ingels.

  • Museet er tegnet af Bjarke Ingels Group, der har ønsket at få bygningen til at gå i et med landskabet. (© Tirpitz) (© Tirpitz)
  • Det nye museum er forbundet med den gamle Tirpitz-bunker via en underjordisk tunnel. (© Tirpitz) (© Tirpitz)
  • Tirpitz-bunkeren er en del af museet, og besøgende kan selv gå på opdagelse i den mørke klods af beton. (© Tirpitz) (© Tirpitz)
1 / 3

Det nye Tirpitz Museum er bygget sammen med den gamle kanonbunker Tirpitz via en underjordisk tunnel. Og den måde at integrere det nye og det gamle, giver store muligheder, mener Vardemuseernes direktør Claus Jensen.

- Vi har fået lavet nogle udstillinger, som er på toppen af, hvad man kan gøre i Europa i øjeblikket. Det betyder, at vi kan fortælle vores historier i et sprog, som nutidens brugere forstår, siger Claus Jensen.

Også for Varde Kommune kommer det nye museum til at få en kolossal betydning, vurderer borgmester Erik Buhl (V).

- Vi får noget unikt. Noget, der ikke er set lignende i Europa. Vi får en oplevelse for vores turister, og det betyder, at der kommer flere af dem hertil, siger Erik Buhl.

Tirpitz-museet har kostet 150 millioner kroner og er betalt af AP Møller Fonden og Varde Kommune. Der forventes cirka 100.000 gæster om året.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter