Enhedslisten: Der skal lovgives om whistleblowerordninger

Kommunerne skal tvinges til at oprette anonyme whistleblowerordninger, mener Enhedslisten.

Offentlige medarbejdere skal kunne henvende sig anonymt, hvis de har mistanke om problemer i den offentlige forvaltning, mener Henning Hyllested (Ø). (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Hvis ikke kommunerne selv vil oprette whistleblowerordninger, så skal de tvinges til det med lovgivning. Det mener Enhedslisten.

For det er nødvendigt, at kommunernes ansatte kan ytre sig anonymt, siger medlem af Folketingets retsudvalg for Enhedslisten, Henning Hyllested.

- Kommunerne har tydeligvis ikke planer om selv at indføre whistleblowerordninger. Men det er vigtigt, at offentlige medarbejdere har retten til enten at gå til offentligheden eller til en uvildig instans, hvis de mener, at der foregår overgreb eller ulovligheder. De skal ikke frygte at kunne miste jobbet, siger han.

Men Enhedslisten får svært ved at finde flertal for lovgivningen i Folketinget. En af modstanderne er regeringspartiet Venstre. Partiets retsordfører Preben Bang Henriksen mener ikke, at det er et område, man skal blande sig i.

- Kommunerne beskæftiger sig med så mange forskellige ting, at man ikke kan have en generel whistleblowerordning i kommunerne. Så det må være op til det kommunale selvstyre at finde ud af, hvordan en ordning skal strikkes sammen, siger han.

Et udvalg under Justitsministeriet lagde sidste år op til, at de offentlig ansatte skal informeres bedre om mulighederne for at ytre sig om forhold på arbejdspladsen.

Som det ser ud nu, er der oprettet eller i gang med at blive oprettet whistleblowerordninger i seks ud af landets 98 kommuner samt Region Hovedstaden og Region Syddanmark.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.