Enlig storkemor taber slaget på reden til ungt par: Nu har de selv lagt æg

Storken Annika har både mistet sin mage, sine seks æg og nu også sin rede.

Siden tirsdag morgen har et nyt og yngre storkepar overtaget reden i Smedager. (© storkene.dk og TV Syd)

Mens coronakrisen har fyldt det meste i Danmark, har der de seneste uger sideløbende

udspillet
sig et stort drama i en storkerede i den sønderjyske by Smedager.

Først forsvandt hanstorken Tommy for siden at blive erklæret død af storkeeksperterne i foreningen storkene.dk. Det efterlod hans mage gennem seks år Annika alene til at ruge på parrets seks æg uden de store muligheder for at skaffe føde.

Siden er der ankommet et nyt og yngre par sydfra, som straks forsøgte at jage den enlige mor på flugt, så de i stedet kunne overtage hendes hjem.

Efter flere stridigheder mellem de nye par og Annika ser det nu ud til, at enkestorken har kapituleret. I går jog parret hende nemlig ud af reden, og siden har de beboet den.

Inden da virkede det allerede som om, Annika havde opgivet sin kommende unger, da hun stoppede med at ruge på æggene - formentlig fordi den langbenede fugl ikke magtede opgaven med både at skaffe føde og passe på æggene alene.

- Jeg tror, hun er ude af reden resten af denne sæson. Hun er stadig i området og var forbi Smedager så sent som i morges, men reden er gået tabt for hende. Hun skal finde sig et andet sted at bo for sommeren, siger Jess Frederiksen, der er formand for storkene.dk.

- I lande med mange storke er dette drama ikke usædvanligt, men det er det i Danmark, fordi vi har så få

storkepar
. Det er ikke hverdagskost. Det er både dramatisk og spændende at følge med.

Ny storkeunge på vej

Som noget af det første så det ud til, at det nye par ville rydde ud i reden ved at skaffe sig af med de efterladte æg. Det ene af de seks æg blev hakket i stykker, og det døde foster blev slugt helt af den ene af indflytterne.

Men i stedet for at give de

resterende
æg samme tur, begyndte parret i stedet at ruge på de rådne æg, og i ly af nattens mørke skete der på ny noget højest uventet i den sønderjyske storkerede. De fem æg blev igen til seks.

Det er uvist, hvor de nye storke kommer fra, da ingen af dem har ringmærker. Storkene.dk vurderer dog, at de formentlig stammer fra Holland eller Tyskland. Her har de nemlig en stærkt voksende storkebestand og kan derfor ikke nå at ringmærke alle fuglene. (© storkene.dk og TV Syd)

- Storkereden er igen beboet af et

storkepar
, som rent faktisk er begyndt at lægge æg. Det er en stor overraskelse for os, siger Jess Frederiksen.

Fulgekrigen er ikke tabt

Det har dog været en kamp for det unge par at få ynglet, siden de overtog reden.

- De virker meget urutinerede. Parringerne er ikke specielt succesfulde, selvom nogle af dem er lykkedes. Parret

forlod
også begge reden her til morgen i ti minutter. Det ville et erfarent par aldrig gøre. Den ene stork ville blive, hvis de havde lagt et æg, siger Jess Frederiksen.

Selvom de vordende forældre ser ud til at have vundet slaget på reden i Smedager, så er det langt fra ensbetydende med, at den slagne Annika også har tabt krigen. Ifølge Jess Frederiksen vil hun formentlig tage kampen op igen næste forår.

- Når storke har slået sig ned på en rede, vil det også være deres mødepunkt til næste år. Så parret vil komme tilbage til reden i Smedager i starten af 2021, men det vil Annika også. Så jeg tror, vi får et nyt drama næste år.

Der er lige nu i alt syv hvide

storkepar
i Danmark. Fem i Jylland og to på Sjælland.

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening skal man tilbage til 1993 for at finde et tilsvarende antal

storkepar
.

Hunstorken gør sig klar til at lægge sig på de seks æg i reden, hvoraf kun det ene af dem er hendes eget. De øvrige er de døde æg, som den ældre stork Annika har opgivet. (© storkene.dk og TV Syd)
Facebook
Twitter