Erik lavede studietur til Auschwitz: ’Et venstre-svin som dig skal vi nok få udryddet’

Højreekstreme tyskere er mere parate til at bruge vold end tidligere.

Erik Schaller havde på Facebook skrevet om en studietur, som han arrangerede til nazisternes koncentrationslejr Auschwitz i Polen. (Foto: Agencja Gazeta © (arkivfoto) Scanpix)

Højreekstremismen vinder frem i Tyskland, og det gælder også hos vores naboer i den nordligste delstat, Slesvig-Holsten.

Én af dem, der har fået den højreekstreme vrede helt tæt på, er Erik Schaller. Han bor i Skovlund i Sydslesvig og arbejder i Haderslev. Han er også kommunalpolitiker for det danske mindretalsparti SSV.

I januar modtog han et anonymt opkald, efter han på Facebook havde skrevet om en tur, som han arrangerede til nazisternes koncentrationslejr Auschwitz i Polen.

- Der blev spurgt, om jeg var den Erik Schaller, der organiserede turen til Auschwitz. Det kunne jeg sige ja til, og derefter blev tonen lidt mere aggressiv.

- Der blev sagt, at ’den tur kan du godt spare dig. Et venstre-svin som dig skal vi nok få udryddet’.

Erik Schaller bor i Sydslesvig og er kommunalpolitiker for det danske mindretals parti SSV. (© (c) privatfoto)

Minder om nazitiden

For Erik Schaller giver opringningen minder tilbage til nazitiden og marcherende stormtropper i Tyskland. Derfor besluttede han at melde sagen til politiet, som dog ikke tog den store notits af det.

- De synes i første omgang ikke, at den ytring kunne opfattes som en direkte trussel. Så gik den tyske efterretningstjeneste ind i sagen, og det var så det.

Men det sluttede ikke der. For da Erik Schaller i sommer skulle på ferie, så han noget på sin bil, som kunne have været livsfarligt.

- Jeg opdagede en underlig lyd fra hjulene foran, og så kunne jeg konstatere, at samtlige møtrikker på højre forhjul var løsnet helt, så hjulet stod på skrå og nærmest var faldet af.

Flere ’reichsbürgere’

Efterretningstjenesten i Slesvig-Holsten vurderer nu, at der er omkring 1.100 højreekstremister i området, og at cirka 300 af dem er parate til at udøve vold.

Det kan være nynazister eller dem, der kalder sig ’reichsbürger’. De er enige om, at Tyskland ikke eksisterer i sin nuværende form, og derfor accepterer de heller ikke den demokratiske retsstat og bliver derfor anset for at være farlige.

Den vurdering deler Carsten Janz, der er redaktør ved det tyske medie NDR, Nord Deutsche Rundfunk, og som har skrevet en bog om reichsbürgerne.

- I lang tid havde man det indtryk, at de var komiske eller psykisk syge. Først da en reichsbürger i 2016 slog en politimand ihjel, da han skulle afvæbnes, vågnede man og var enige om, at reichsbürgerne er farlige.

Ifølge Carsten Janz er reichsbürgerne ideologisk set antisemitter, og de fleste af dem må kategoriseres som højreekstreme.

Flere overgreb i år

Den 2. juni i år blev en tysk politiker, der havde udtalt sig til fordel for flygtninge, skudt og dræbt af en højreekstremist i byen Kassel i delstaten Hessen. Fire måneder senere gik en anden højreekstremist amok ved en synagoge i Halle i delstaten Sachsen-Anhalt. Her blev to personer dræbt og to såret.

Erik Schaller ved dog ikke med sikkerhed, om det er højreekstremister, der har skruet det ene hjul på hans bil løst.

- Hvis det var sket i Flensborg på en stor parkeringsplads, så ville jeg nok have sagt: ’Okay, det er én eller anden klaphat, der synes, det er sjovt’. Men det er sket i vores lille kommune, og sådan noget sker ellers ikke her.

Alligevel har Erik Schaller besluttet, at episoderne ikke vil få ham til at ændre adfærd.

- Måske har man lige i starten kigget en ekstra gang på bilen. Er alle møtrikker på eller ej? Men det er ikke noget, der skal bestemme over min hverdag.

Ifølge Erik Schaller har efterretningstjenesten i Slesvig-Holsten henlagt sagen.