Esbjerg vil charmere unge læger til udkanten

Lægemangel kan blive et stort problem i udkantsdanmark. Nu bejler kommunerne til de medicinstuderende.

Jonas Adjal fra København valgte at rykke til Esbjerg efter en uddannelsesplads. I dag skal han dele ud af sine erfaringer til 64 medicinstuderende, der kommer for at høre, hvad Esbjerg har at byde på. (Foto: © Bo Bork Bechsgaard, dr)

Når de gamle læger om få år skal forlade praksis og sygehus, kommer mange udkantskommuner til at mangle praktiserende læger.

Esbjerg Kommune er én af de steder, hvor lægemanglen kan blive et problem, når generationsskiftet i lægestaben kommer.

Derfor har Sydvestjysk Sygehus i dag sat 64 medicinstuderende i stævne i Esbjerg, hvor de skal introduceres for byens muligheder. De medicinstuderende kommer fra København, Odense og Aarhus, men i Esbjerg håber de på at kunne lokke dem til at slå sig ned på vestkysten.

- Det er de unge studerende, som ikke har slået sig ned og stiftet familie, som vi stadigvæk kan nå at flytte på, siger kulturchef i Esbjerg Kommune Mads Stendorf.

Han skal i dag have de medicinstuderende med på en sightseeing-tur i Esbjerg og overbevise de unge studerende om, at den gamle fiskerby kan det samme som de store studiebyer.

Og det kan lade sig gøre. Jonas Adjal fra København valgte at flytte Esbjerg, efter han trak "et dårligt nummer" i lotteriet om uddannelsespladser under medicinstudiet.

- Dengang tænkte jeg nok, at jeg skulle ud til en pløjemark i Jylland. Men jeg blev mødt af imødekommende mennesker og en flot sygehus, fortæller han.

Jonas Adjal har stadig lejlighed og kæreste i København, men overvejer kraftigt at flytte mere permanent til Esbjerg. Og det skal andre unge medicinstuderende ikke være bange for, mener han.

- Man får lov til ret meget på sygehuset. Der er en tillid til de yngre læger, som der ikke er andre steder.

Esbjerg håber, at deres charmeoffensiv kan lokke nogle af de medicinstuderende til selv at søge mod Esbjerg, når de skal i klinisk basisuddannelse næste år.

Sidste år havde Sygehus Sønderjylland held med at trække flere hele 32 medicinstuderende til mod 25 året før.