Mærsks radioaktive affald

Esbjergensere er rystede over radioaktivt affald: Det er dårlig stil af Mærsk

Mærsk Oil har fået otte påbud for opbevaring af 450 ton lavradioaktivt affald i Esbjerg.

Rene Jepsen, Frank Charles Christensen og Birthe Weilkiens bor alle i Esbjerg. (Foto: Susanne Kristine Terman Pedersen © dr)

- Når man er et stort selskab, så har man åbenbart små ører.

Sådan siger esbjergenseren René Jepsen, som DR Syd har talt med om Mærsks håndtering af lavradioaktivt affald i Esbjerg.

Mærsk Oil har fået kritik for opbevaringen af 450 ton lavradioaktivt affald liggende på en industrigrund tre kilometer fra centrum af Esbjerg.

Affaldet er blevet opbevaret i rustne, gennemtærede og bulede ståltromler med løse spændebånd i uaflåste containere.

Siden Sundhedsstyrelsens Stråleenhed var på kontrolbesøg i 2016, har Mærsk fået 29 bemærkninger og otte påbud. Det viser DR Nyheders aktindsigt.

Rene Jepsen er meget skuffet over Mærsk Oils håndtering af det radioaktive affald.

- Både som far og esbjergenser er jeg rystet over, at det kan lade sig gøre. Det er dårlig stil af sådan et stort selskab. Mærsk Oil burde jo være foregangsvirksomhed, og det er det jo slet ikke, siger han.

Eksempel på tromler, der i varierende grad er rustne, gennemtærede, bulede, mangler lås og eller har løse spændbånd. (Foto: Mathias Sommer DR Nyheder © dr)

Han er ikke alene om at være fortørnet over sagen. Det samme er Frank Charles Christensen, der bor i Esbjerg V.

- Det er noget svineri. Det synes jeg, de skal få styr på, siger han.

Birthe Weilkiens, der bor i Østbyen i Esbjerg, reagerer på, at det har været placeret så tæt på centrum.

- Tre kilometer er godt nok tæt på. Det er simpelthen ikke i orden, og jeg håber, at der bliver gjort noget ved det, siger hun.

Hun ville ønske, der var blevet gjort noget mere tidligere.

- Jeg synes, det er typisk, at der er alt for få konsekvenser. Der skal handles med det samme, i stedet for at man giver bøder og advarsler, mener hun.

Affaldet har formentlig ikke gjort nogen syge

Der er tale om lavradioaktivt materiale, og striben af regelbrud har formentlig ikke ført til, at borgere i Esbjerg er blevet syge af stråling.

Mærsk Oil er blevet forelagt sagen, men ønsker ikke at stille op til interview om, hvad virksomheden gør for at håndtere det radioaktive affald forsvarligt. Virksomheden har i stedet sendt et skriftligt svar.

-Maersk Oil håndterer norm-affald i overensstemmelse med lovgivningen. Området overvåges tæt af myndighederne, og vi følger deres anvisninger. Vi er regelmæssigt i dialog med myndighederne omkring norm, og vi har implementeret en række tiltag for at forbedre håndteringen af vores norm-lager, står der i svaret fra Mærsk Oil.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter