Et år med grænsekontrol: Presset politi og nye kadetter

TIDSLINJE Få overblik over det første år med midlertidig grænsekontrol i Danmark.

(Foto: Claus Fisker © Scanpix)

I morgen er det et år siden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortalte på et pressemøde, at der ville blive indført midlertidig grænsekontrol i Danmark. Det skete efter en periode, hvor der var kommet et stort antal asylansøgere til landet.

Politiet stod klar på slaget 12.00, og for første gang siden 2001 var der igen konstant bemanding ved de danske grænser.

Nogle begræd bruddet på Schengen-samarbejdets ånd, mens andre jublede over, at der igen ville blive holdt øje med, hvem der bevæger sig ind i det danske land.

DR har samlet de vigtigste nedslag i året med grænsekontrol.

November 2015: Sverige indfører midlertidig grænsekontrol

Debatten om grænsekontrol blusser for alvor op, da Sverige indfører midlertidig grænsekontrol d. 12. november.

Den midlertidige grænsekontrol bliver indført på grund af det store antal asylansøgere, der kommer til Sverige i perioden.

Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2016 (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

4. januar 2016: Betjente rykker ind ved de danske grænseovergange

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fortæller på et pressemøde, at Danmark øjeblikkeligt indfører midlertidig grænsekontrol.

I første omgang oplyser Lars Løkke Rasmussen, at den midlertidige grænsekontrol vil vare i 10 dage, men kan forlænges i yderligere 20 dage. Senere bliver grænsekontrollen forlænget flere gange.

Statsministeren begrunder den midlertidige grænsekontrol med den ”alvorlige og migrations- og flygtningekrise, som Europa står midt i.”

Februar 2016: Løftet pegefinger fra EU

EU opfordrer Danmark til at undgå grænsekontrol så hurtigt som muligt. Det er et ekstraordinært middel, minder EU om.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har to gange tidligere meddelt EU-Kommissionen, at den danske regering ville forlænge den midlertidige grænsekontrol. De forlængelser har hun blandt andet begrundet med den svenske id-kontrol.

Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2016 (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Marts 2016: Mandetimer ved grænsen koster andet politiarbejde

En opgørelse viser, at en måned med den øgede grænseindsats har kostet politiet 22.500 ekstra arbejdstimer. Det har ifølge politiet betydet, at man har været tvunget til at prioritere i politiopgaverne.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg kalder grænsekontrollen "en stor opgave for dansk politi". Han fortæller, at man har måttet nedprioritere færdselsområdet og indsatsen i nattelivet.

Maj 2016: EU godkender fortsat grænsekontrol

EU-landene godkender, at Danmark, Østrig, Tyskland, Sverige og Norge må fortsætte med grænsekontrol i yderligere seks måneder.

EU fastholder, at grænsekontrollen er et midlertidigt tiltag på grund af den ekstraordinære situation ved de ydre grænser i Schengen-samarbejdet.

Grænsekontrollen kan ifølge Schengen-reglerne i yderste tilfælde forlænges med op til to år fra starttidspunktet. I november bliver kontrollen yderligere forlænget med godkendelse fra EU til og med februar 2017.

Foto: Claus Fisker/Scanpix 2016 (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Juni 2016: Hjemmeværnet skal aflaste politiet

Hjemmeværnsfolk bliver sat ind ved de danske grænseovergange for at aflaste politiet. Alle hjemmeværnsfolk, der skal aflaste politiet, har gennemført et uddannelsesprogram.

September 2016: Borgmestre lufter bekymring

Borgmestrene fra Tønder, Aabenraa, Sønderborg, Guldborgsund og Lolland mener, at politiets ressourcer kan bruges bedre.

Flere af dem sætter spørgsmålstegn ved grænsekontrollens effekt både som kriminalitetsbekæmpelse og som instrument til at dæmpe antallet af asylansøgere.

På det tidspunkt har politiet oparbejdet 1.030.415 overarbejdstimer. Det viser Rigspolitiets seneste opgørelse fra august. Årsagen er grænsekontrollen og et øget terrorberedskab.

Thomas Andresen, der er Venstre-borgmester i Aabenraa. (Foto: Poul Skøtt)

November 2016: Ny uddannelse for politikadetter

I forbindelse med finansaftalen for 2017 bliver det offentliggjort, at der kommer en ny politiuddannelse på et halvt år, der skal uddanne mandskab med særligt henblik på bevogtning af grænser og institutioner.

Den seks måneder lange uddannelse vil give kadetterne tilladelse til at bære våben. Til sammenligning tager det to år at blive politibetjent efter den uddannelse blev forkortet sidste år.

December 2016: Politiet har afvist 2.662 personer

2.662 personer er blevet forhindret i at rejse ind i Danmark, siden den midlertidige grænsekontrol blev indført. Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

Tallet dækker alle afviste både flygtninge og migranter, folk med indrejseforbud, og EU-borgere, der har glemt deres pas.

Samtidig er antallet af registrerede asylansøgere i Danmark faldet markant siden indførelsen af grænsekontrol.

Der er uenighed på Christiansborg om, hvorvidt antallet af personer, der er blevet forhindret i at rejse ind i Danmark, er stort nok til, at det forsvarer omkostningerne ved grænsekontrollen.

(© dr)
FacebookTwitter