Et hav af muligheder: Vesterhavets drivplastik skal blive til havemøbler

Der skal samles plastik langs vestkysten. Ni millioner kroner er afsat til nyt projekt.

Frivillige vestjyder skal fra i foråret i gang med at indsamle plastik langs kysten. (Foto: Leif Steen Andersen © DR Midt & Vest)

Det fylder og forurener og er en trussel mod både fisk og fugl. Det handler om de store mængder plast, der ender i havet og senere skyller op langs kysterne. Det skal ni millioner kroner nu forsøge at sætte en stopper for.

Affaldsplast i havet skal samles ind og laves om til havemøbler, der skal stå som monumenter over noget, der er gået galt.

Det fortæller Henrik Beha Pedersen, leder af miljøorganisationen Plastic Change, der er en af parterne bag projektet.

- Det er et budskab om, at vi skal være langt bedre til at passe på havet. I 2050 vil plastik fylde mere end fisk i vores have. Vi tømmer, hvad der svarer til en skraldebil ud i havet hvert eneste minut, siger Henrik Beha Pedersen.

Arbejdet med at samle affaldsplast går i gang i løbet af foråret, og den del af indsatsen skal klares af lokale hænder, der sidder på de mennesker, der færdes langs kysten i forvejen.

- Det er spejderne, skolerne og de lokale foreninger, der bor langs kysterne. Vi skal påskønne deres indsats og se, om vi kan få plastikken sorteret fra, så vi kan bruge det til noget, der både har en brugsværdi og en kraftig signalværdi, siger Henrik Beha Pedersen.

Udover Plastic Change er det brancheorganisationen Plastindustrien og Det Økologiske Råd, der står bag projektet, som er støttet af Villum- og Veluxfondene.