EU-regler ødelægger storkens vinterferie

Klimaændringer og en ny EU-regel har ændret de danske storkes vintervaner.

Storkeparret i Smedager forventes snart tilbage fra deres ferieresidens sydpå. (Foto: Storkene.dk)

Hvis du venter på at spotte den første stork for at vide, at foråret er her, så kan du godt finde sommerjakken frem.

Storkene i Danmark forventes nemlig usædvanlig tidligt tilbage i landet. Her var der ikke forventninger om at se de langbenede fugle før april, men nu lyder buddet, at de lander i løbet af de næste uger.

Forklaringerne hedder EU-regler, åbne lossepladser og klimaændringer. Det fortæller formand for Storkene.dk Jess Frederiksen.

- I Spanien holder mange storke til på åbne lossepladser, hvor der er føde. Det er her, de danske storke trækker ned, når vinteren kommer. Men EU kræver, at de lossepladser overdækkes inden 2018, og det er de i gang med. Det kan vi allerede se nu, da storkene forkorter deres ophold, siger han.

Ændret klima

Men når dén mulighed for mad forsvinder, så kigger de danske storke tidligere mod nord, end de ellers plejer.

- Vintrene i Europa er nu langt mildere end tidligere, og det er medvirkende årsag til, at storken i det hele taget kan overleve i det centrale Europa i vinterhalvåret, fortæller Jess Frederiksen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.