EU-stridig løsning skal redde Vadehavet

Vadehavets diger trænger mange steder til forstærkning, og det sker bedst med klæg.

Region Syddanmark er i gang med at behandle to ansøgninger om udvinding af klæg. Den ene her ved Ballum Sluse. Når områderne er færdiggravede, bliver de lavet om til søer. (Foto: Hans Hagge © DR)

Hvis der om få år stadig skal være en dansk vadehavsstrækning at besøge, så er der behov for at forstærke digerne, og her er klæg den bedste løsning.

Problemet er bare, at klæg, der er en type fin ler, ofte skal udvindes i netop de EU-beskyttede vadehavsområder.

Klæg findes ved Vadehavet og er både den bedste og mest skånsomme løsning i forhold til naturen, mener Kystdirektoratet. Det fortæller kystteknisk chef Per Sørensen:

- Det er et naturligt byggemateriale, der findes her i Vadehavsområdet. Det er særdeles modstandsdygtigt over for bølger, siger han.

Og det er vigtigt, at der findes en løsning snart. Der er nemlig udsigt til oversvømmelser, hvis vandet ikke holdes på afstand.

Region Syddanmark har derfor givet vadehavskommunerne lov til at vælge løsningen med klæg på trods af EU-påbuddet.

Ifølge Jørn Lehmann Petersen (S), der er formand for udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark, er spørgsmålet et politisk dødvande mellem EU-påbud og danske regler om kystbevaring.

Derfor er det svært at få øje på en løsning, der passer alle parter, fortæller han:

- Der er to måder at gøre det på. Den ene er at udvinde mere klæg. Den anden er at plastre digerne til med asfalt og beton, som man har gjort i Tyskland og Holland. Den løsning er jeg bestemt ikke tilhænger, siger Jørn Lehmann Petersen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.