Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen under beskydning: Minister på en politisk slagmark

PORTRÆT: Den erfarne politiker skiller vandene med sin håndtering af opgaven som både miljø- og fødevareminister.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har mødt kraftig kritik for den nye landbrugspakke. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den forgangne uge har ikke budt på meget vinterferie for miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V).

Da den erfarne politiker i søndags åbnede Berlingske, kunne hun læse, at flere forskere kritiserer beregningerne bag et af hendes prestigeprojekter – den nye landbrugspakke.

Diskussionen om, hvorvidt pakken gavner eller skader miljøet, var skudt i gang. Og den har rullet lige siden.

5 detaljer om Eva Kjer Hansen

Eva Kjer Hansen har som den yngste kvinde nogensinde kunnet fejre sit 25 års jubilæum som medlem af Folketinget.

Hun blev overbevist om at gå ind i politik ved et sønderjysk halbal i Bolderslev.

På trods af en arbejdsplads i København har hun holdt fast i sin bopæl i det sønderjyske

Hun bor i dag i Aabenraa med sin kæreste.

Hun har tre piger fra et tidligere forhold.

Der er ingen tvivl om, at Eva Kjer Hansen er en politiker, der skiller vandene i sin rolle som miljø- og fødevareminister.

Mens kritikerne ikke kan få øje på tilstrækkelig politik til gavn for miljøet på ministerens bord, fastholder Eva Kjer Hansens trofaste støtter, at landmandsdatteren er fair, når hun varetager landbrugets og miljøets interesser.

"Vi har ingen miljøminister"

En af kritikerne er det Radikale Venstres landbrugsordfører, Ida Auken:

- Vi har ikke en miljøminister i Danmark. Balancen er desværre gået fløjten, lyder hendes konsekvente melding.

Hun beskriver Eva Kjer Hansen som en meget politisk minister, hvis politiske overbevisning dominerer for meget i forhold til fakta.

Eva Kjer Hansen er en af de mere rutinerede på Lars Løkke Rasmussens ministerhold. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Lignende kritiske røster når Eva Kjer Hansen fra Bruxelles. Europaparlamentariker og næstformand for parlamentets dyrevelfærdsgruppe, Jeppe Kofod (S), mener, det er tydeligt, at ministeren vægter landbruget klart højere end miljøet og dyrevelfærden.

Afhænger af øjnene der ser

Samtidig har baglandet i Venstre og interesser i landbruget kun ros tilovers for ministeren:

- Hun er et menneske, der søger kontakt og viden inden for forskellige områder. Hun klæder sig på til opgaven, inden hun bliver sat på tronen, og jeg er overbevist om, at hun balancerer de to roller, siger bestyrelsesformand i LandboSyd og folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall.

"Hun klæder sig på til opgaven, inden hun bliver sat på tronen, og jeg er overbevist om, at hun balancerer de to roller"

Mogens Dall, bestyrelsesformand i LAnbosyd

Kredsformanden i Eva Kjers opstillingskreds, Kolding Syd, har også fuld tillid til, at Eva Kjer Hansen klarer opgaven til UG.

- Hun er ordentlig, seriøs og hårdtarbejdende, og der er ingen tvivl om, at hun bruger utrolig meget tid på at sætte sig ind i tingene. Selvfølgelig er hun landbrugets minister, men hun er også miljøets minister, siger han.

Hvordan hun klarer opgaven, afhænger altså af hvilken fløj, man betragter slaget fra. Det forklarer politisk kommentator i DR, Christine Cordsen.

- Det er to områder med mange modstridende interesser, og der er dem, der vil mene, at de to områder ikke kan forenes. Det giver Eva Kjer Hansen nogle udfordringer, siger hun.

Eva Kjer Hansen blev valgt ind i folketinget tilbage i 1990. (© Eva Kjer Hansen)

Samtidig fortæller Christine Cordsen, at Eva Kjer Hansen har en profil, der har fået miljøorganisationer op på barrikaderne.

- Hun er på forhånd under mistanke for at være landbrugsminister i højere grad, end hun er miljøminister, så hun er under skarp observation, siger hun.

Erfaren politiker og minister

Landmandsdatteren fra Sønderjylland er en af de mere rutinerede ministre i Lars Løkke Rasmussens flok. Tilbage i december kunne hun fejre sit 25 års jubilæum som medlem af Folketinget.

"Selvom hun er sønderjyde og kan være stædig, så er hun på ingen måde resistent over for gode argumenter"

Anton yding, kredsformand i kolding Syd

Hun er uddannet økonom og tidligere fødevare-, landbrugs-, fiskeri-, og socialminister. Derudover er hun kendt for at være en klassisk venstrepolitiker og liberal med stor kærlighed for det europæiske samarbejde.

Ifølge politisk kommentator Christine Cordsen har hun også ry for at kunne være hård og kontant.

Da hun var socialminister under Anders Fogh Rasmussen, vakte hun postyr, fordi hun udtalte til Jyllands-Posten, at uligheden i Danmark gerne måtte blive større, fordi den skaber dynamik i samfundet.

- Det skete på et tidspunkt, hvor Anders Fogh Rasmussen gerne ville trække Venstre mod midten. Men selvom hun fik en løftet pegefinger, så rettede hun ikke ind, fortæller Christine Cordsen.

Trofaste støtter kender Eva Kjer Hansen som en engageret, interesseret og tilgængelig politiker. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Lokalt er man meget glad for den sønderjyske politiker, som baglandet kender som en kvinde, der ikke er bange for hoppe i gummistøvlerne:

- Selvom hun er sønderjyde og kan være stædig, så er hun på ingen måde resistent over for gode argumenter. Hun lytter til folk og er god til at komme ud i landet og se, hvordan tingene fungerer, siger kredsformand i Kolding Syd, Anton Yding.

Hun stiller op, lyder det også fra bestyrelsesformand i Landbo Syd, Mogens Dall:

- Hun deltager i arrangementer, ikke fordi hun skal, men fordi hun vil, mener han.

Begge er de overbeviste om, at ministeren vil ride den aktuelle politiske storm af i fin stil. Klar til nye kampe på posten som miljø- og fødevareminister.

DR har forsøgt at få et interview med Eva Kjer Hansen til dette portræt, men hun har desværre ikke haft mulighed for at medvirke.

Blå Bog

  • Eva Kjer Hansen er født 12. august 1964 i Aabenraa
  • Uddannet cand. polit. fra Københavns Universitet
  • Hun blev valgt til Folketinget i 1990
  • Har været social- og ligestillingsminister, fødevareminister og er i øjeblikket miljø- og fødevareminister for Venstre
  • Har været medlem af Europaparlamentet 1994-1999

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.