Få kommuner har anbefalinger til at håndtere sex på plejehjem

Der bør være en nedskrevet seksualpolitik på ældreområdet, lyder det fra Ældre Sagen.

I det Syd- og Sønderjyske er det kun tre ud af otte kommuner, der har en seksualpolitik på ældreområdet. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Hvad skal de ansatte på plejehjemmene gøre, hvis en beboer giver et klap i bagdelen, eller en dement beboer begynder at onanere i det fælles opholdsrum?

Den slags spørgsmål skal der være nedskrevet politikker omkring. Det mener Ældre Sagen.

- Beboere med demens kan have mistet hæmninger, og det kan give ubehagelige situationer for medarbejdere og andre beboere. Der kan det være rart at vide, hvad man skal gøre, siger Jens Højgaard, der er souschef i Ældre Sagen.

Men det er ikke alle kommuner, der har lyttet til den anbefaling.

I det Syd- og Sønderjyske er det kun tre ud af otte kommuner, der på nuværende tidspunkt har en seksualpolitik på ældreområdet. Det viser en rundringning, DR Syd har foretaget.

Varde, Vejen har en seksualpolitik, mens Aabenraa og Sønderborg er ved at udvikle en.

I Haderslev Kommune er det hvert enkelt plejecenter, der skal udvikle deres egen politik. Det har seks ud af otte gjort, mens de sidste to stadig er ved at blive skrevet.

Men hverken Tønder, Esbjerg eller Fanø har planer om at følge Ældre Sagens råd om at lave en nedskreven seksualpolitik.

Bevidst fravalg af skemaer

Dorte Devantier, der er teamleder på Fanø Plejecenter, fortæller, at det er et bevidst fravalg.

- Vi mener ikke, seksualitet kan puttes ind i skemaer, og vi mener ikke, der kan laves faste procedurer. Det ville jeg heller ikke selv bryde mig om. Hver enkel person og situation er forskellig, siger hun.

Tønder Kommune og Esbjerg Kommune prioriterer at tage udgangspunkt i den enkelte borger i stedet for at have en nedskrevet politik. (© COLOURBOX)

Tønder Kommune og Esbjerg Kommune har også valgt at fravælge politikker, fordi man vil tage udgangspunkt i det enkelte menneske.

Det er den bedste måde at sikre, man håndterer det på en værdig og ordentlig måde, lyder det fra omsorgschef i Esbjerg Kommune Jane Klemmentsen.

- Det er et emne, vi har fokus på, men ikke gennem politikker. Vi vurderer individuelt og konkret på, hvordan vi bedst kan hjælpe den enkelte, siger hun.

Det skal ikke være et tabu

I Ældre Sagen medgiver man, at sex ikke kan puttes ind i firkantede skemaer. Men det er heller ikke tanken med seksualpolitikker, forklarer souschef Jens Højgaard.

- Det vigtigste er, at man taler om det, så det ikke er et tabu. Kommunerne skal gøre sig nogle tanker og lave nogle anvisninger, så plejepersonalet har et udgangspunkt, når de skal håndtere de svære situationer, der kan opstå, siger han.

Det er ikke et krav, at kommunerne skal have en seksualpolitik for ældre.

Seksualpolitik i kommunerne

  • Aabenraa Kommune har ingen seksualpolitik, men man er ved at udarbejde en.

  • Tønder Kommune har ingen seksualpolitik, men man arbejder meget med området og italesætter hver enkelt ældres behov.

  • Sønderborg Kommune har ingen seksualpolitik, men kommunen har undersøgt, hvilke behov de ansatte har, og det viste sig at være et kompetenceløft på området.

  • Haderslev Kommune har ingen seksualpolitik, men det enkelte plejecenter kan udvikle deres egen politik. Det har seks ud af otte gjort, mens de sidste to stadig er ved at blive skrevet.

  • Esbjerg Kommune har ingen seksualpolitik, og der er ingen konkrete planer om at få det. Kommunen forsøger at have fokus den enkelte borger.

  • Varde Kommune har en seksualpolitik for brugere med funktionsnedsættelse, og her indgår plejehjem.

  • Fanø Kommune har ingen seksualpolitik, men kommunen italesætter det. Hvis medarbejdere oplever situationer, hvor den ældre udtrykker behov, så har de en medarbejder, som tager sig af det.

  • Vejen Kommune har en seksualpolitik.