Få sigtelser af 17-årige bilister: Kørelærere efterlyser mere kontrol

Det er ikke retvisende, at det kun er 22 mindreårige bilister, der er blevet sigtet for at køre uden en ledsager, lyder det.

17-årige bilister skal have en erfaren bilist med som ledsager, når de kører bil. Men det er svært at kontrollere, lyder det fra Syd- og Sønderjyllands Politi. (Foto: Tommy Kofoed © Scanpix)

Siden det ved årsskiftet blev muligt for 17-årige at tage kørekort, er der kommet 15.987 mindreårige bilister på de danske veje.

I samme periode er det kun 22 bilister, der er blevet sigtet for ikke at have levet op til de særlige krav, der er til 17-årige bilister. Det viser tal fra Rigspolitiet.

Når 17-årige med det nye kørekort sætter sig ind i bilen, skal de nemlig have en erfaren ledsager med på passagersædet, der blandt andet har haft kørekort i minimum ti år. Den regel gælder, indtil den unge bilist fylder 18 år.

Det er dog for tidligt at konkludere, at de få sigtelser er ensbetydende med, at de unge er meget lovlydige.

Det vurderer Knud Reinholdt, der er leder af færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Der kan være flere 17-årige, der har kørt uden ledsager, men som bare ikke er blevet fanget, siger han.

Knud Reinholdt fortæller, at det kan være svært at se, om føreren af en bil er 17 år eller 18 år. Derfor kræver det, at føreren bliver stoppet og kontrolleret. Og ifølge Knud Reinholdt har der ikke været nok ressourcer til at kontrollere de 17-årige bilister.

- Vi har haft mange opgaver i år blandt andet med grænsekontrol, så vi har ikke haft de samme ressourcer til at være til stede på gader og stræder med færdselskontrol, siger han.

Bent Snitgaard, der er formand for Esbjerg Kørelærerforening, mener, at de 22 sigtelser lyder som et urealistisk lavt tal.

Han og kollegaerne møder jævnligt tidligere elever, der ikke overholder reglerne.

- Vi møder dem ude i trafikken, og vi kan se, at hvis der sidder en ved siden af, så er det i hvert fald ikke en, der er gammel nok til at have haft kørekort i ti år. Vi ser dem også komme kørende alene på vej til og fra skole, siger han.

DR Syd har talt med flere kørelæreforeninger. Også i Sønderborg og Vejen oplever de, at reglerne for ungdomskørekortet bliver brudt.

Karin Bork, der er næstformand for kørelærerforeningen i Vejen, er overbevist om, at der er flere 17-årige, der bryder reglerne og kører alene, end tallene giver udtryk for.

Og det er et problem, at der ikke bliver stoppet flere, mener hun:

- Det er vigtigt, at de 17-årige ved, at der er en reel risiko for at blive standset og kontrolleret af politiet, ellers er den her ordning ikke så meget værd, mener hun.

Det er næsten umuligt og utroligt omstændeligt for politiet at kontrollere, om de 17-årige nu også overholder reglen. Det forklarer trafikforsker Harry Lahrman fra Aalborg Universitet.

- Skulle man finde ud af, hvor mange der reelt bryder reglerne, skal politiet stoppe et tilfældigt udsnit af alle bilister. Det er et kæmpe projekt, der ikke giver mening at gøre i virkeligheden, siger han.

Harry Lahrman mener i stedet, det vigtigste er at finde ud af, om det giver færre ulykker, når de unge bilister kører med en ledsager, der lever op til kravene. Den effekt kender vi ikke endnu, forklarer han.

- Viser det sig, at de 17-årige er involveret i flere uheld, end de 18-årige, selvom de skal have en ledsager med sig, så kan man overveje, om det skal have konsekvenser. Man kan for eksempel sætte et skilt på bilen, der signalerer, at de er 17-årige bilister, foreslår han.

Kørekort til 17-årige er en treårig forsøgsordning.

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er det kun tre unge bilister, der er blevet sigtet for at have overtrådt reglerne.

Krav til 17-årige bilisters ledsager

  • Du skal være minimum 30 år
  • Du skal have haft et dansk udstedt kørekort til kategori B (alm. bil) i de seneste 10 år. I den periode må kørekortet ikke have været frakendt – hverken betinget eller ubetinget.
  • Du skal have et gyldigt kørekort til kategori B (almindelig bil), der er udstedt i Danmark.
  • Du skal altid medbringe dit kørekort
  • Du skal til enhver tid lovligt kunne køre bilen. Det vil sige, at du ikke må have en promille over 0,5, have indtaget ulovlige stoffer eller være så træt eller syg, at du ikke kan køre bilen forsvarligt.
  • Det er ledsagerens opgave at give råd og vejledning til den 17-årige.
  • Det er den 17-årige, der er juridisk fører af bilen og dermed har ansvaret for kørslen.
  • Når du fungerer som ledsager for en 17-årig, må I kun køre i Danmark

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.