Få styr på ægtepagten: Landmænd bør sikre sig juridisk

Hos mange landmænd er gården både en virksomhed og et hjem, så det er vigtigt at få styr på familiejuraen.

Landbrugsorganisationer opfordrer landmændene til at få styr på testamenter, ægtepagter og generationsskifter i god tid. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Mange af os har ikke forberedt os på, hvad der skal ske med vores ejendele, hvis vi bliver ramt af sygdom eller økonomisk modgang.

Det gælder også mange landmænd, selvom de kan blive ekstra hårdt ramt.

Det kan nemlig få store konsekvenser for dem, hvis uheldet er ude, fordi landbrug ofte er en blanding af privatliv og virksomhed, fortæller Rikke Høgsaa, specialkonsulent i landbrugets videncenter Seges.

- Når noget går galt for landbrugsvirksomheden, har det ofte store personlige konsekvenser, og det rammer hele familien, siger hun.

Derfor opfordrer mange landbrugsforeninger deres medlemmer til at få styr på familiejuraen, fortæller Christian Nøhr Olsen, jurist i landbrugsrågivningen LHN.

- Det er et spørgsmål, som går tæt på hos de fleste, og som godt kan være en lidt kompliceret proces. Men det giver landmanden ro i sindet at vide, hvad der skal ske, når de ikke selv kan mere, siger han.

Landmand Bent Jessen er en af de landmænd, der har benyttet sig af tilbuddet om rådgivning i landbrugforeningen.

- Vi havde de sidste fire-fem år snakket om, at vi skulle have styr på det, men uden rent faktisk at få noget gjort. Det er en rar fornemmelse at vide, at vi har sikret hinanden nu, hvis der sker noget, siger Ben Jessen.

Interessen fra landmændenes side for at få oprettet testamenter, ægtepagter og sikre generationsskifter i god tid er også støt stigende, fortæller Christian Nøhr Olsen.

- Vi oplever, at flere begynder at overveje, om de er godt nok sikrede, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter