Færre mønter i kirkebøssen: Glade givere er nu på mobilepay

Mere end 700 kirker har nu tilmeldt sig mobilepay.

De færreste har mønter på lommen, men på mobilen. I Aabenraa Sogn indsamlede man sidste år 25.000 kroner ind via mobilepay. (Foto: Louise Mandrup)

Penge, der ’swipes’ afsted fra mobilen, udgør en større og større del af de penge, der bliver samlet ind i Aabenraa Sogn.

Sognet, der har tre kirker, indførte for cirka tre år siden mobilepay. Det kan mærkes i sognets kirkebøsse.

Sidste år indsamlede Aabenraa Sogn i alt 80.000 kroner. 25.000 af dem kom fra mobilepay. Og det bliver der mere af i de kommende år, spår administrationschef i sognet Morten Hansen.

- Det er et beløb, der er stigende, så om et par år vil jeg tro, at det er en sjældenhed, hvis vi får mønter i bøssen.

Lov blokerede for mobilepay i kirker

På landsplan har i alt 722 kirker tilmeldt sig mobilepay. Det viser tal, som mobilepay har trukket for DR.

Indtil december 2016 måtte kirker ikke indsamle penge elektronisk, men Kirkeministeriet ændrede lovgivningen, så kirker kunne indføre mobilepay eller andre mobile betalingsmetoder.

I Nexø Kirke på Bornholm har man i lidt over et år brugt mobilepay for især at tilgodese de unge kirkegængere uden kontanter.

Der er omkring 2.340 kirker i Danmark - 722 af dem har i dag Mobilpay. (Foto: Louise Mandrup)

Men sognet har dog ikke indblik i, hvor mange penge der kommer ind via den elektroniske betalingsform, da kirken viser mobilepaynummeret til den organisation, man støtter, og ikke til kirken selv, siger præst Jens Borg Spliid.

- I sidste måned var det for eksempel ’Åbne Døre’ (velgørenhedsorganisation, red.), der modtog bidrag. Så går pengene direkte ind på deres konto, siger han.

Kunne være gået glip af 25.000 kroner

Siden det blev muligt for kirker at tilbyde betaling med mobilepay, er det gået stærkt med at få indført den elektroniske betaling i kirkerne, fortæller Peter Kjærgaard, der er pressechef i mobilepay.

I Aabenraa Sogn var man muligvis gået glip af de 25.000 kroner, der gik ind via mobilepay, så der er svært for Morten Hansen at sige noget negativt om, at kirkebøssen har fået en elektronisk kollega.

- Det er lettere for alle. Det er letter for de kirkegængere, der har mobilepay, og det er lettere for os. Så det er win-win.

Ifølge administrationschefen har Aabenraa Sogn ikke indført mobilepay for at få flere penge i kirkebøssen. Det er udelukkende et spørgsmål om at følge med tiden, siger han.

Ikke alle kirker bruger mobilepay til indsamling, men i stedet til for eksempel betaling for kaffe og kage.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk