Fanø får sin egen pride efter overfald på homoseksuel: 'Min datter skal kunne holde i hånd med sin kone'

Efter overfald på homoseksuel, tager 'regnbuemor' nu initiativ til Fanø Pride.

Fanø får nu sin egen pride. Her er det et billede fra Copenhagen Pride Parade fra august sidste år. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

København har én.

Aarhus, Aalborg og Gesten i Sydjylland har én.

Og nu får Fanø også sin helt egen pride. En parade for kærlighed og mangfoldighed.

Det er Jeanett Exner, der er kreativ direktør i kulturhuset Realen, der står bag Fanø Pride.

Hun synes, det er vigtigt, at vi anerkender kærligheden anset hvilken form, den kommer i.

Jeanett Exner fra Fanø er initiativtager til Fanø Pride. (Foto: © (privatfoto))

- Her på øen er der højt til loftet, og jeg tror, det er vigtigt, at vi lige taler om, at vi skal anerkende alle former for kærlighed, siger Jeanett Exner til DR.

- Kærlighed har jo ikke noget køn. Og kærlighed er jo et begreb, som vi måske bare skal fejre ligesom en fødselsdag, siger hun videre.

Fik en knytnæve for at kysse sin mand

Baggrunden for priden bunder faktisk i en alvorlig og meget personlig historie, fortæller Jeanett Exner.

- Min datter Christina er gift med Cecilie, og de havde besøg af nogle venner sidste år, hvor der var en uheldig episode lige inden, siger Jeanett Exner og fortæller videre:

- Simon, som er en af deres venner, havde siddet sammen med sin mand i et tog på vej til Fanø. Og Simon gav så sin mand et kys på kinden. Men han fik simpelthen en knytnæve i hovedet af en mand, der sad overfor ham, siger Jeanett Exner.

Hjemme hos Jeanett Exner er regnbueflaget hejst som symbol på, at mangfoldigheden skal fejres. Gennem sommerens tre måneder vil hun have flaget hejst. (Foto: © (privatfoto))

- Det var ellers meningen, at vi skulle have en fest herovre, men i stedet endte det med grædende mennesker, efter det der var sket. Og da jeg er 'regnbue-mor', så er mit værste mareridt, at jeg skal bede Christina og Cecilie om ikke at holde i hånd på gaden, forklarer Jeanett Exner.

Det er okay at være anderledes

Hun tog derfor sagen i egen hånd efter episoden.

Jeanett Exners største mareridt er, hvis hun skal bede sin datter Christina Rask Exner (t.h) og hendes kone Cecilie Rask Exner om ikke at holde i hånd. Her er det et foto fra parrets bryllup. (Foto: © (privatfoto))

- Jeg spurgte mig selv, hvad kan jeg gøre, så jeg ikke kommer til at sige til Christina og Cecilie, at de ikke skal holde i hånd på gaden. Men jeg kan jo så lave en pride, hvor vi anerkender kærligheden og mangfoldigheden, siger hun.

Det er den 11. juli, de farvestrålende flag skal findes frem, og alle kan være med i optoget, der går fra Fanø Færgen op til kulturstedet Realen.

Fanøs borgmester Sofie Valbjørn holder pridens åbningstale. (Foto: © Simon Brix, dr)

Jeanett Exner håber, priden kan være med til at italesætte, at det er okay at være anderledes.

- Med priden kommer vi til at tale om det. Det handler om, at vi får det anerkendt, at vi viser, at det er okay, siger hun.

Borgmester: Godt signal at sende

Fanøs borgmester Sofie Valbjørn fra Alternativet skal holde åbningstalen.

Hun er helt sikker på, at priden bliver en styrke for Fanø.

- Det kan give nogle signaler om, at vi her på Fanø har højt til loftet og højt til himlen, og at vi lægger vægt på mangfoldighed og lige forhold for alle, siger Sofie Valbjørn til DR.