Fanø og Rømø er kommet i voksealderen

De to vadehavsøer vokser med en til to meter om året. Blandt andet er Fanø ved at få en ny klitrække.

Fanøs brede strande tiltrækker turister, og derfor er øens politikere bekymrede for at den bliver dækket af nye klitter. (Foto: Jakob Jørgensen- Esbjerg © DR Brugerbillede)

Mange steder langs vestkysten bruger man millioner på at bygge moler for at beskytte kysten mod bølgernes gnaven.

Men på Fanø og Rømø er det lige modsat. Her bliver store mængder sand nemlig ført til af strømmen og får de to vadehavsøer til at vokse mod vest.

- Det er svært at sige helt præcist, hvor meget øerne vokser, men det er mellem en og to meter om året, siger Morten Pejrup, der er professor ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Fanøs flade strand bliver ædt af klitter

Stranden på Fanø er flad og bred og bliver brugt både til badning, bilkørsel og forskellige vindaktiviteter og er nu ved at blive dækket af en ny række klitter.

Udsigten til, at Fanø mister sin brede strand, er blevet et politisk anliggende. Byrådet har besluttet at lave en strandplan i 2014, som skal sikre at stranden bliver ved med at være attraktiv.

- Vi er nødt til at lade naturen udvikle sig og lade klitterne komme. Vi skal bare finde ud af, hvordan vi kan opretholde de aktiviteter, vi gerne vil have på vores strand, for aktiviteterne trækker turister til Fanø, siger Søren Vinding, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening på Fanø og medlem af byrådet for SF.

Nye klitter giver læ på stranden

- Selv om det er de brede, flade strande, som gør Fanø populær, så kan en ny række klitter også føre meget godt med sig, mener Søren Vinding.

- Det klitgryder, man har nu, ligger langt langt væk fra vandet, men med den nye klitrække kommer man tættere på, siger han.

- Så længe der stadig er mulighed for at køre på stranden, er problemet ikke så stort.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk