Farlig bændelorm breder sig

Rævens dværgbændelorm, der kan være livsfarlig for mennesker, er begyndt at brede sig.

Nu er der også fundet dværgbændelorm i to mårhunde. Veterinærinstituttet DTU blev første gang opmærksom på dværgbændelormen i år 2000, hvor man fandt tre tilfælde i København.

Pas på, hvis du har klappet hunden, været i skoven eller på havearbejde. Rævens dværgbændelorm, der kan være livsfarlig for mennesker, stortrives i Sydjylland, men der er risiko for, at parasitten breder sig til resten af landet.

For parasitten er nu begyndt at brede sig til mårhunde.

- Den nye udvikling er, at vi har fundet dværgbændelorm hos mårhunde. Det bekræfter bare, at forekomsten af dværgbændelom lige præcis i det område omkring Højer er forholdsvis høj, siger seniorforsker ved Veterinærinstituttet DTU, Heidi Enemark.

Ikke kun et sønderjysk problem

Parasitten, der kan smitte både mennesker og kæledyr, er siden 2011 konstateret i 14 ræve i Danmark. 10 af dem er fundet i naturen omkring Højer i Sønderjylland. Fire er fundet omkring Grindsted.

Og nu kan to mårhunde området omkring Højer altså føjes til listen. I den kommende uge offentliggør Veterinærinstituttet en rapport om forekomsten af dværgbændelorm.

Og det ser ud til, at dværgbændelormen snart ikke kun er et sønderjysk problem, advarer Heidi Enemark. Det dokumenterer fundet af to smittede ræve fra Grindsted-egnen for nylig.

- Mit bud er, at forekomsten er højest i Sønderjylland, men at det spreder sig op i det centrale Jylland. Og så er der en mulig risiko for, at det spreder sig i hele landet, uddyber Heidi Enemark.

Kan smitte til mennesker

Når hunde og katte boltrer sig i naturen, så kan de samle parasitten op.

Dværgbændelorm er dog ikke farlig for vores firbenede venner, men de kan give smitten videre til mennesker. Og det kan være farligt.

- I værste fald er parasitten dødelig. Den kan give anledning til kræftlignende forandringer i leveren. Forandringer, som kan sprede sig til andre dele af organismen, fortæller Heidi Enemark.

Ifølge Heidi Enemark er sandsynligheden for at blive smittet heldigvis meget lille. Det kan for eksempel ske, hvis man ved uheld får æg fra hunde- eller ræve-afføring i munden.

Facebook
Twitter