Farvel til et livsværk: Unikt badehotel lukker efter 91 år

Efter at have drevet hotellet i en menneskealder holder ægtepar i dag afskedsreception.

Lejekontrakten med Naturstyrelsen siger, at ægteparret skal forlade stedet og aflevere nøglerne den 31. marts 2018. Herefter skal det statslige selskab Freja Ejendomme sælge grunden. (Foto: Tine Pelle Jacobsen)

I dag siger Sigrid og Niels Jørgen Frandsen fra Vejers farvel til deres livsværk.

I 60 år har de drevet Strandhotellet i Vejers i yderste klitrække med udsigt til Vesterhavet, men nu er det slut.

Hotellet ligger nemlig på statens grund, og Naturstyrelsen vil ikke forlænge lejekontrakten, fordi grunden skal sælges.

Ægteparret Frandsen har forgæves forsøgt at købe grunden.

I dag inviterer ægteparret til afskedsreception på hotellet. Og det er med stort vemod, at ægteparret må vinke farvel til stedet.

- Fra den dansk-tyske grænse til Skagen er vi det sidste badehotel af gammel art. Det er jo et stykke kulturhistorie, der forsvinder, siger Niels Jørgen Frandsen.

Har bygget eget hus på grunden

Ægteparret har også bygget deres eget hus på 200 kvadratmeter, som ligger på grunden. Det går også tabt.

- Det har vi jo bygget op, og vi får jo ikke en krone for det. Men jeg er ikke nogen bitter mand, siger Niels Jørgen Frandsen.

Økonomichef i Naturstyrelsen Kim Røjgaard siger, at Naturstyrelsen er forpligtet til, at både salg og udleje sker på markedsvilkår.

- Derfor kan vi ikke lade den eksisterende lejeaftale fortsætte eller sælge grunden direkte til forpagteren uden udbud. Vi forstår godt, at det ikke er nogen nem situation for forpagteren at stå i, siger Kim Røjgaard.

Sidste gang flagene stryger til tops

Strandhotellet blev opført i 1926 af Vejers Forsamlingshusvenner. Der er i alt 34 værelser, og selve grunden er på over 8000 kvadratmeter.

Udover at holde afskedsreception i dag, så har Niels Jørgen Frandsen et sidste gøremål i dag.

- Jeg skal ud at hejse mine tre dannebrogsflag. Det er sidste gang i dag, jeg hejser de tre. Det er med meget stor vemod. Det har jo været et symbol her i Vejers, siger Niels Jørgen Frandsen og fortsætter:

- Det bliver lidt bittert at skulle tage de flag ned i aften. Det bliver så sidste gang, men jeg skal nok komme over det, siger Niels Jørgen Frandsen.