Fejl i 'MinSundhed' gør det muligt at fremvise gyldigt coronapas – selvom man er smittet

Coronasmittede kan snyde med coronapas, hvis de er vaccinerede. Snart tilføjes der en spærring i appen.

Appen 'MinSundhed' har fungeret som coronapas fra slutningen af marts i år. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Selvom du er testet positiv for corona, kan du - hvis du er vaccineret - alligevel fremvise et gyldigt coronapas.

I hvert fald hvis du bruger appen 'MinSundhed'.

Her kan du vælge enten at vise et coronapas med dine vaccinationer, coronatest eller hvis du tidligere har været smittet.

Hvis du får en positiv coronatest, kan du nemlig stadig fremvise dit coronapas med dine vaccinationer. Helt uden at man kan se, at du faktisk er smittet.

Ifølge coronasmitte.dk kan man fremvise sit coronapas elektronisk gennem appen 'MinSundhed' eller 'Coronapas'. I appen 'Coronapas' forsvinder coronapasset fra skærmen, hvis man er testet positiv for virussen. Men det sker altså ikke i 'MinSundhed.'

Fejlen er blevet opdaget efter DR Nyheder har bedt flere personer, der både er vaccinerede og for nylig testet positiv for corona, tjekke deres coronapas i app'en 'MinSundhed'.

Alle har kunnet fremvise et gyldigt coronapas, selvom de altså har en positiv test for corona.

Men det skal være slut nu. Efter DR's henvendelse oplyser sundhedsministeriet, at de vil implementere en spærring, som forventes løst inden for et par dage.

- Da antallet af vaccinerede borgere, der tester positiv er stigende som følge af den aktuelle smitteudvikling, har det givet anledning til at genoverveje coronapasløsningerne, og derfor vil der nu blive implementeret en spærring på MinSundhed, så man ikke kan hente sit coronapas efter gennemført vaccination i 14 dage efter, at man har fået en positiv PCR-test, skriver ministeriet i en mail.

Jørgen Trockmann Petersen sidder lige nu i sit sommerhus, hvor han har isoleret sig med sin kone, da de begge for nylig er testet positive for corona. Han er chokeret over, at han - fordi han er vaccineret - stadig kan finde et gyldigt coronapas i appen 'Min Sundhed'. (Foto: © (Privat foto))

Én af dem, som har kunnet fremvise et gyldigt coronapas trods smitte, er Jørgen Trockmann Petersen fra Esbjerg. Han opdagede i sidste uge, at han havde corona. Derfor sidder han nu isoleret i sit sommerhus med sin kone. Og han er chokeret.

- Hvis jeg viste det her (gyldigt coronapas, red.) kunne jeg gå på restaurant og feste på en bar, som om intet var hændt. Det synes jeg, er en smule alarmerende. Det er kritisabelt. Det skal der gøres noget ved.

Jørgen Trockmann Petersen understreger dog, at han aldrig kunne finde på at udnytte det.

- Hvis vi skal inddæmme det her, er man nødt til at overholde, at man isolerer sig, når man er smittet. Så det kunne jeg aldrig finde på. Men jeg tror helt klart på, at nogle vil gøre det, siger han.

  • Når du åbner appen 'Min Sundhed' og klikker på 'Coronapas' i bunden, kommer du til siden her, hvor du kan vælge tre forskellige coronapas. På de næste to billeder kan du se, hvordan to af coronapassene i 'Min Sundhed' ser ud, hvis du er testet positiv for corona.
  • Sådan ser et af dine coronapas ud i 'Min Sundhed', medmindre du for nyligt er testet negativ for corona. Altså en test, der viser, at du ikke har corona. Det her screendump er taget fra Jørgen Truckmann Petersen telefon, efter han er testet positiv for corona. Coronapasset er ikke gyldigt.
  • Coronapasset her er også Jørgen Truckmann Petersens. Screendumpet er taget flere dage efter, at han er testet positiv for corona. Alligevel fremgår coronapasset gyldigt.
1 / 3

Et fåtal vil udnytte det

Og det er heller ikke utænkeligt, at den her fejl vil blive udnyttet, lyder det fra Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af Hope-projektet, der følger danskernes adfærd under coronakrisen.

- Der er givetvis nogen, der vil udnytte det, men vi må forvente, at det er et fåtal. Folk er overordnet set opmærksomme på at sænke smitten, og folk er bekymrede for konsekvenserne, hvis det ikke sker.

Michael Bang Petersen har også testet app'en 'MinSundhed'. Han er vaccineret og er for nylig testet positiv for corona – også han kan fremvise et gyldigt coronapas.

Fra i går blev et gyldigt coronapas adgangsbilletten til blandt andet frisørerne. Og derfor kommer det også bag på Maria Quist, der er indehaver af frisørsalonen 'House of Fashion' i Aabenraa og Haderslev, at man kan snyde sig til en plads i frisørstolen med et gyldigt coronapas, selvom man har en positiv coronatest.

- Jeg troede, at de (myndighederne, red.) var klogere, så det er meget overraskende. Hvorfor har de ikke styr på det?

Også på gaden i Aabenraa chokerer nyheden.

- Det er jeg ikke helt tryg ved. Jeg er rystet over det. Jeg tror, at de fleste af os har en idé om, at tingene er i orden, siger Ken Andersen.