Fiskere hev den ene granat op efter den anden - nu er sø lukket

Efter flere fund af ammunition fra Anden Verdenskrig har Haderslev Kommune valgt at lukke Vedbøl Sø.

  • I alt er der blevet fundet syv håndgranater og to geværgranater. (Foto: PRIVATFOTO)
  • Der er blevet sat skilte op rundt om søen, der oplyser brugerne af søen om, hvordan de skal forholde sig. (Foto: Gert Eilrich © dr)
1 / 2

Vedbøl Sø i Haderslev Kommune er onsdag blevet lukket for al færdsel og fiskeri.

Det skyldes, at der er blevet fundet granater fra Anden Verdenskrig i vandet to gange i januar måned.

I alt blev der fundet syv håndgranater og to geværgranater. Det hele blev sprængt på stedet.

Kim Hansen, der er biolog og vandløbsmedarbejder i Haderslev Kommune, fortæller, at der med jævne mellemrum dukker ammunition op fra Anden Verdenskrig i Vedbøl Sø og andre søer i området.

Det skyldes, at der blev smidt en masse våben og ammunition ud efter Anden Verdenskrig.

Omfanget gør imidlertid, at Forsvaret og politiet har rådet kommunen til at lukke søen.

- Det er forholdsvist meget, der er fundet nu, og det er blevet vurderet, at der er risiko forbundet med færdsel på søen, siger Kim Hansen.

Person fiskede med magneter

Kim Hansen fortæller, at noget af ammunitionen er blevet fundet af en privat person, der har "fisket med magneter". Personen har simpelthen trukket en magnet langs søens bund i håb om at finde noget.

Det bekræfter Ib Erbs fra Vojens, der er formand for Vedsted Lystfisker Forening. Han har selv fundet gammelt ammunition, der har siddet fast på hans fiskekrog.

- Krogen kan sidde fast i huller i granaterne, der er opstået, fordi de er så gamle og irrede. De er næsten faldet fra hinanden, så krudtet er jo væk, siger han.

  • Ib Erbs er formand for Vedsted Lystfisker Forening. Han har selv fået rester fra ammunition på krogen. (Foto: Gert Eilrich © dr)
  • Rester fra ammunition. (Foto: Gert Eilrich © dr)
1 / 2

Ib Erbs er træt af, at søen er spærret af, men han er glad for, at omfanget nu bliver undersøgt.

- Jeg håber, søen bliver åbnet igen så hurtigt som muligt, og så skal vi selvfølgelig have stoppet fiskeriet med magneter, for man kan jo risikere at støde på en mine eller andet, der kan gøre skade, siger han.

Haderslev Kommune vil nu sammen med Ammunitionsrydningstjenesten vurdere, om søen helt eller delvist skal renses op, og hvad der derefter skal ske.

Der vil blive sat skilte op ved søen, hvor der står, hvordan man skal forholde sig.

Det er stadig tilladt at gå tur langs med søen, men hvis man ser ammunition i eller ved søen, skal man kontakte Syd- og Sønderjyllands Politi på telefon 1-1-4.