Fisketurister er vilde med dansk laks

Laksesæsonen bliver i dag skudt i gang. Og fisketurismen har det bedre end nogensinde.

I dag skydes laksesæsonen i gang over hele landet. (Arkivfoto) (Foto: © Sif Vesterløkke, DR Syd)

Lystfiskere kan nu kaste snøren ud i håbet om at få en laks på krogen. I dag begynder laksesæsonen, og faktisk har det aldrig gået bedre med den danske lakseturisme.

Det mærker man tydeligt ved Vadehavsvandløbene langs vestkysten. I Varde Kommune oplever turistchef Colin Seymor en voksende interesse fra laksefiskende turister.

- De kommer først og fremmest fra Tyskland, men vi har også haft en enkelt turist fra Saudi Arabien, der er kommet for at fiske, siger han.

Gavner samfundsøkonomien

Og der er gode penge i laksefiskeri. Ifølge en analyse fra COWI, KORA og DTU Aqua kastede 3.700 lystfiskere i fjor snøren i Skjern Å i håbet om at få en lask på krogen.

Analysen viser, at der er en direkte sammenhæng mellem antallet af laks i Skjern Å og den lokaløkonomiske værdi.

Lige nu indbringer laksefiskeriet 6,8 millioner kroner årligt fra den nuværende bestand på 4.000 laks. Det kan, ifølge analysen, hæves til 12,4 millioner kroner om året, hvis bestanden når det dobbelte antal.

Uudnyttet potentiale

Det er de gode laks, der tækker i turisterne. Men det er også vigtigt, at fiskeriet er meget tilgængeligt i området. Og så er dagspriserne på et fiskekort heller ikke så høje som mange andre steder, fortæller Colin Seymor.

Og selvom der er en øvre grænse, så har det danske laksefiskeri et uudnyttet potentiale, mener Colin Seymor.

- Det er ikke noget, der vil vokse enormt. Men vi forventer, at der vil være en stigende efterspørgsel for at komme og fiske, siger han.

Fiskeriet efter laks bliver i dag åbnet i Storå, Skjern Å og Vadehavsløbene. Det vil sige Varde Å, Ribe Å-systemet, Kongeåen, Sneum Å, Brede Å og Vidåen. Laksefiskeriet lukker igen til efteråret for at beskytte bestanden, når fiskene gyder.