Fjerkræproducent: Stalddørssalg øger risiko for salmonella

Hos Gråsten Fjerkræ advarer man mod regeringens forslag om nye regler for stalddørssalg.

Nye regler for stalddørssalg skal gøre det lettere at sælge for eksempel fjerkræ direkte fra stalddørene hos de lokale producenter. (Foto: Claus Christensen)

Regeringen vil gøre det nemmere at købe æg, høns og andre fødevarer direkte fra stalddørene hos de lokale producenter.

Men de nye regler for stalddørssalg åbner også døren for salmonella og andre sygdomme. Sådan lyder advarslen fra bestyrelsesformand hos Gråsten Fjerkræ, Gunder Jensen.

- Du og jeg skal være sikre på, at varerne er i orden, når vi køber dem. Og i den pakke, der er lagt op til nu, er der alt for lidt kontrol, siger han.

Med regeringens stalddørspakke vil de små producenter blandt andet få lov til selv at slagte deres fjerkræ. Og de får andre krav til kontrol af sygdomme end store producenter som Gråsten Fjerkræ.

Men der er ingen grund til at male fanden på væggen, mener Finn Jensen fra Dansk Fjerkræ Forum, som repræsenterer 5.000 hobbyavlere.

- Der er kontrol. Og med det helt lokale salg, så regulerer det sig selv. Får man nogle dårlige kyllinger et sted, så er salget jo lynhurtigt væk, siger han.

Foreløbigt har EU sat en fod i stalddøren for de nye regler, og der skal den blive, mener Gunder Jensen fra Gråsten Fjerkræ. Bare én dårlig kylling kan nemlig gøre stor skade.

- Det rammer ikke bare den lille stalddørssælger, men hele branchen. Så kommer der mistillid til fødevaresikkerheden generelt.

Fødevarestyrelsen skal give EU uddybende svar om den nye stalddørspakke senest den 19. september. Det vides endnu ikke, hvornår den kan træde i kraft.

Stalddørssalg

  • Stalddørssalg er, når en landmand, biavler, jæger eller fisker sælger sine egne uforarbejdede varer i mindre mængder fra sin ejendom eller fiskefartøj direkte til den private forbruger.

  • Gårdbutikker er ikke stalddørssalg. Det er detailbutikker, og de skal være registreret i Fødevarestyrelsen.

  • Intentionerne med ændringerne er, at reglerne for stalddørssalg skal lempes, uden at kravene til fødevaresikkerheden slækkes.

  • De nye regler betyder blandt andet, at ægproducenter fremover må sælge 100.000 æg årligt mod 50.000 i dag.

  • Et andet eksempel er, at slagtet fjerkræ i dag skal sælges med indvolde. Når de nye regler træder i kraft, må landmanden fjerne indvoldene, når han har en virksomhed svarende til en slagterforretning.

  • Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.