Flere ældre får en intelligent ble på: Den sladrer, når den er fuld

Fem af landets kommuner prøver nu kræfter med en ble, der giver personalet besked, når den ældres ble er fyldt.

Tunge og våde bleer skal skiftes. For det er nok de færreste ældre, der ønsker at sidde for længe i en uren ble på plejehjemmet.

Men fem kommuner har måske fundet løsningen på dét problem. De prøver nu kræfter med en intelligent ble, der selv fortæller, hvornår den skal skiftes.

- Når bleen er fuld, sender den et signal til min telefon om, at den skal skiftes. Og så kører vi ud til borgeren. Det er smart, fortæller sosu-assistent Anja Thuesen, der er med til at teste teknologien i hjemmeplejen i Aabenraa Kommune.

Og faktisk mener kommunen, at bleen er så smart, at flere ældre snart skal have den på.

Mere værdig ældrepleje

Det er Aabenraa-virksomheden Abena, som har udviklet bleen til personer, der lider af inkontinens (når man ikke kan holde urin eller afføring tilbage, red.). Bleen virker ved, at der er påsat en elektronisk chip, der samler informationer fra de sensorer, der er printet bag på bleen.

Den intelligente voksenble blev testet første gang i 2018 på ét plejehjem i Aabenraa Kommune. I dag bruger seks af kommunens plejehjem bleen og i løbet af i år bliver den bredt ud til alle kommunens plejehjem. Tilmed testes den i hjemmeplejen.

For erfaringerne har været gode, mener direktøren for Social og Sundhed i Aabenraa Kommune, Karen Storgaard Larsen.

- Vi har færre lækager, hvor bleen bliver overfyldt. Vi har flere situationer, hvor vi rammer bleskiftet på det rigtige tidspunkt. Det giver en langt mere værdig ældrepleje.

Velfærdsteknologi er kommet for at blive, mener direktøren for Social og Sundhed i Aabenraa Kommune, Karen Storgaard Larsen. (Foto: Alexander Aagaard)

Sensorer i bleen er heller ikke for kontrollerende, mener Anja Thuesen, sosu-assistent i hjemmeplejen i Aabenraa Kommune.

- Det giver os et indblik i, hvornår borgeren har problemer med vandladningen. Der kan vi se, hvilke indsatser vi skal gøre.

Mindre vasketøj

Omkring 44 borgere i kommunen har lige nu en intelligent ble på, hvoraf flere er demente. Bleen er ikke kun med til at sikre, at de ældre ikke sidder længe med en våd tisseble. Den gør også arbejdet lettere for personalet, mener Anja Thuesen

- Der har ikke været mange overfyldte bleer, hvor urinen er rendt ud i bukserne eller i sengen, som gør dem kede af det.

Anja Thuesen fortæller i videoen herunder, hvad den intelligente ble betyder for både de ældre og for det personale, der kører ud til de ældre.

Og flere kommuner kommer også til at indføre den kloge ble i fremtiden, spår ekspert i velfærdsteknologi på den nordjyske professionshøjskole UCN Tina Helle.

- I fremtiden kommer der flere ældre, men færre til at tage sig af deres behov. Jeg forventer, at teknologien kan være med til at afhjælpe det problem, siger hun.

Facebook
Twitter