Flere børn får syreskader på tænderne

De yngre generationer får i stigende grad syreskader på tænderne.

For meget sodavand giver syreskader på tænderne. Flere børn og unge døjer nu med syreskader på grund af lidt for mange colaer. (Arkivfoto) (Foto: DR © DR Nordjylland)

Der bliver oftere åbnet en sodavand til daglig, når børn og unge er tørstige. Det får nu tandlæger til at slå alarm.

For de yngre generationer døjer i stigende grad med syreskader på tænderne. Det fortæller Ulla Pallesen, der er overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

- Især de unge mennesker får flere og flere syreskader på deres tænder. Det er så alvorligt, når unge mennesker har skader på tænderne. Når man er ung, skal tænderne jo holde i rigtig mange år, siger hun.

Drikker mange colaer

Hun mener, at de unges vaner er én af forklaringerne.

- Det er nok den livsstil, der er i vores samfund i dag, hvor vi drikker meget sodavand, for eksempel colaer. Det er nok det, der i den unge generation er årsagen til det, forklarer hun.

Én ud af tre har syreskader

I Tønder Kommune peger overtandlæge ved den kommunale tandpleje Vibeke Thrane også på sodavand som den store synder. Hun har siden 2012 ført statistik over børn med syreskader, og hun er bekymret over antallet.

- Antallet er i hvert fald ikke blevet mindre. Det betyder noget, at vi er tæt på grænsen, men i det hele taget er det blevet mere almindeligt, at man drikker sodavand til daglig, fortæller hun.

Vibeke Thrane vurderer, at én ud af tre børn, der bliver behandlet ved hende, har syreskader på tænderne. Halvdelen af skaderne betegnes som alvorlige.

 

FacebookTwitter