Flere butikker: Black Friday er en sort dag for os

Black Friday forventes i år at give rekordhandel. Men for butikkerne er det en dyr dag.

Længere åbningstider og store rabatter lokker mange danskere til butikkerne på fredag. I år forventes Black Friday at give rekordstor omsætning. (Foto: Jens Thaysen © Scanpix)

På fredag går mange danskere shop-amok til Black Friday, hvor butikkerne kickstarter julehandlen med længere åbningstider og store rabatter.

Fredagens omsætning forventes at passere rekordhøje to milliarder kroner i Danmark. Men for mange butikker er Black Friday i bogstavelig forstand en sort dag. Dansk Detail vurderer, at halvdelen af butikkerne er imod den store shoppedag.

En af modstanderne er Tina Foxil fra butikken Miss You i Vejen.

- Jeg synes, det er brandærgerligt, at vi har taget Black Friday til os i det omfang, vi har. Det ødelægger julehandlen, siger Tina Foxil.

Selv om hun er modstander af Black Friday-konceptet, føler Tina Foxil sig presset til at være med på dagen, fordi byens andre butikker er med.

- Hvis jeg ikke går med på den, så mister jeg jo den julehandel, jeg trods alt kan få der. Men det gør ondt på bundlinjen, siger Tina Foxil.

Black Friday er adopteret fra USA, og ifølge Dansk Detail vil mange danske butikker allerhelst sparke fænomenet tilbage til staterne.

Selv om fredagens omsætning forventes at passere rekordhøje to milliarder kroner i Danmark, så er den store omsætning ikke nødvendigvis lig med stor indtjening, siger Jens Birkeholm, der er direktør i brancheorganisationen Dansk Detail,

- Succes afhænger i høj grad af, om butikkerne kan indkøbe deres varer billigere end normalt. Får man ikke leverandørerne med til det, så hænger butikkerne jo selv på hele rabatten, og det kan blive en rigtig dyr fornøjelse, siger Jens Birkeholm.

I Dansk Detail oplever man, at mange butikker føler sig nødsaget til at være med på den sorte bølge, selv om de taber penge på konceptet.

- Mange butikker hopper med på Black Friday, fordi de er bange for at miste omsætning til deres konkurrenter, som er med, siger Jens Birkeholm.