Flere efterskoler har problemer med hash

Halvdelen af efterskolerne i Syd- og Sønderjylland har sendt elever hjem på grund af hashrygning inden for de seneste to år.

12 ud af 24 efterskoler har sendt elever hjem på grund af hasrygning, viser en rundringning. (© DR)

Det gav rystelser i efterskole-Danmark, da Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole i sidste uge sendte 25 elever hjem, fordi de havde røget hash.

Men hashrygning blandt efterskoleelever er ikke ualmindeligt. Halvdelen af efterskolerne i Syd- og Sønderjylland har inden for de seneste to år sendt elever hjem på grund af hash.

Det viser en rundringning til 24 syd- og sønderjyske efterskoler, som DR Syd har foretaget.

Elever på kant med reglerne

Resultatet kommer ikke bag på bestyrelsesformand for Efterskoleforeningen Troels Borring. For hashrygning på efterskoler har været et problem i mange år.

- Vi støder med jævne mellemrum på elever, der har været på kant med skolernes regler, og det gælder blandt andet hashrygning. Sådan har det været i de 25 år, jeg har været med, siger han.

Konsekvensen faldt prompte for de 25 elever på Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole, der blev sendt hjem på grund af hashrygning.

Ulykkelig situation i Vojens

- Det er en ulykkelig situation for alle. Både for de hjemsendte elever og for alle dem, der er tilbage. Vi har dog på skolen en helt klar nultolerance-politik, hvad angår alkohol og euforiserende stoffer, sagde skolens forstander Tommy Mikkelsen.

Det er usædvanligt, at så mange elever sendes hjem samtidigt. Men DR Syds rundringning viser, at 12 ud af 24 efterskoler har sendt elever hjem inden for de seneste to år.

Heriblandt Agerskov Ungdomsskole, der i år har sendt fem elever hjem af den grund.

Det bliver næsten altid opdaget

Det bliver oftest opdaget, når nogen gør skolen opmærksom på problemet. Og der er næsten altid nogen, som fortæller om problemet, fortæller forstander Lars Kristensen.

- Når vi har så stor en flok elever samlet, så er der altid nogen, der ikke bryder sig om, at der sker noget voldsomt. Og igennem forældre eller andre kanaler, så kommer de faktisk og fortæller os, at nogen ryger hash, siger Lars Kristensen.

Det er forskelligt, hvordan efterskolerne håndterer de hashrygende elever. I DR Syds rundringning svarer halvdelen, at hashrygning betyder hjemsendelse. Den anden halvdel svarer, at hjemsendelse afhænger af det enkelte tilfælde.

Ingen fælles regler

Formanden for Efterskoleforeningen, Troels Borring, mener ikke, at der skal laves fælles regelsæt for håndteringen af hashrygning på efterskolerne.

- Hver enkelt skole laver sin egen politik, og det har den enkelte skole ret til at gøre, siger han.

Europæiske undersøgelser viser, at der er en stigning i antallet af hashrygere herhjemme.