Flere får hjælp til eksamenslæsning

De seneste år er efterspørgslen på privat lektielæsning og hjælp til eksamenslæsning nærmest eksploderet. Det skaber A- og B-elever, mener elevformand.

Flere elever får privat hjælp til eksamensforberedelse. Men det kan give en skævvridning på gymnasierne, mener elevernes interesseorganisation. (Arkivfoto) (© Colourbox)

De seneste år er efterspørgslen på privat lektielæsning og hjælp til eksamenslæsning nærmest eksploderet.

En af de private aktører inden for lektie- og eksamenshjælp er MentorDanmark, som hjælper både folkeskole- og gymnasieelever. Direktøren fortæller, at omkring 1.200 elever har fået lektie- og eksamenshjælp i år, og det er mere end en fordobling i forhold til sidste år.

Firmaet er på et bare et år mere end firedoblet og har nu 1.500 ansatte i Danmark, 500 i Norge og planlægger også at starte op i Hamborg.

Ingen hjælp på skolen

Når flere søger hjælp hos private firmaer, så skyldes det ifølge formand for Danske Gymnasieelevers sammenslutning i Sønderjylland Martin Uhrenholt Jensen, at der mangler tilbud til eksamenslæsning på gymnasierne.

- Her i eksamensperioden har der ikke været nogen som helst hjælp at hente. Ingen tilbud om lektiehjælp eller lignende, siger han.

- Derfor mener vi, at skolerne skal tilbyde en form for lektiehjælp op til eksamen, så det er alle elever, der har mulighed for at få hjælp og ikke bare dem med en stor pengepung, siger han.

Skaber A- og B-hold

Det koster omkring 300 kroner i timen at få hjælp til eksamenslæsning i MentorDanmark. Og når kun nogle elever har råd til at få hjælp, så giver det stor ulighed, mener den sønderjyske formand.

- På den måde sker der en skævvridning, og vi får en opdeling af A- og B-elever, siger Martin Uhrenholt Jensen.

Direktør for MentorDanmark Nicklas Kany er helt uenig. Han mener derimod, at firmaets tilbud om lektiehjælp skaber større lighed blandt elever.

- Der er jo også forældre med en højere uddannelser, som derfor kan hjælpe deres børn bedre. Vi kommer med et ekstra tilbud, hvor man har mulighed for at prioritere det i sin økonomi. Jeg synes, vi udligner forskellen ved at tilbyde hjælp til alle, så det ikke er afhængigt af forældrenes baggrund, siger Nicklas Kany.