Flere får lov at låne penge til drømmehus på landet

Nye regler gør det nemmere at låne penge til bolig i udkanten, og hussalget er på vej op.

Det er blevet nemmere at låne penge til huse på landet, og hussalget i udkantsdanmark er på vej op, siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Flere har i år fået ja til at låne penge til drømmehuset på landet.

Det vurderer både Dansk Ejendomsmæglerforening og Landdistrikternes Fællesråd.

Nye regler har i 2016 gjort det nemmere at låne penge til boliger i yderområderne. Og det kan mærkes på hussalget i udkantsdanmark, siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Torben Strøm fra Haderslev.

- Det er gået bedre måned for måned med hussalget i yderområderne. Og jeg er ikke i tvivl om, at de nye regler er en af årsagerne, siger Torben Strøm.

Blandt andet er kravet til rådighedsbeløbet for huskøbere blevet mere fleksibelt. Desuden blev den såkaldte seksmåneders-regel sløjfet per 1. juli.

Den betød, at det i praksis var meget svært at få et lån til en bolig, hvis man vurderede, at den ikke kunne sælges igen indenfor seks måneder.

- Unge mennesker fik typisk ikke lov at låne til huse på landet, heller ikke selv om husene var billige. For liggetiderne på landet er jo ofte længere end seks måneder, siger næstformand i Landdistrikternes Fællesråd Karsten Gram.

Karsten Gram forventer, at de nye regler vil bidrage til mere liv på landet. Og han bakkes op af formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Man kan selvfølgelig stadig få nej til et huslån, men jeg oplever, at klart flere får ja, og at vi derfor ser flere handler i yderkanten af Danmark, siger Torben Strøm.