Flere folketingskandidater bor uden for valgkredsen

Hver fjerde folketingskandidat i Sydjyllands Storkreds bor i København.

Marlene Borst Hansen fra De Radikale, der er opstillet i Sydjyllands Storkreds, er oprindelig fra Kolding, men hun bor ikke længere i området. Hun er flyttet til København ligesom flere af de andre folketingskandidater. (© DR)

Politikerne på Christiansborg skal repræsentere de vælgere, der har stemt på dem.

Men i Sydjyllands Storkreds bor hver fjerde af de politikere, der ser ud til at få en plads i Folketinget, i helt andre egne af landet.

Marlene Borst Hansen fra De Radikale er opstillet i Sydjyllands Storkreds. Men hun bor ikke i området, hun er flyttet til København.

- Det havde jeg det faktisk svært med. Ikke bare fordi jeg er valgt ind der, men fordi jeg havde boet der i 37 år af mit liv, siger hun.

Et demokratisk problem

Marlene Borst Hansen er en af seks folketingsmedlemmer fra Sydjyllands Storkreds, der bor uden for kredsen.

Og det svækker repræsentationen af vælgerne, at politikerne ikke bor der, hvor de er valgt ind, siger Johannes Andersen, der er lektor ved Institut for Statskunskab på Aalborg Universitet.

- Man kan muligvis godt tale om et vist demokratisk problem, forstået på den måde at der er en skævhed i dem, man vælger, siger han.

Også vælgerne går op i at sætte kryds ved en kandidat, der bor i området. En af de vælgere er Per Ihle.

- Det betyder meget for mig. Jeg vil godt have, at det er en, som jeg kan gå hen og møde til hverdag, siger Per Ihle.

Afstanden er ikke et problem

Men Marlene Borst Hansen mener ikke afstanden mellem hendes hverdag og vælgerne er et problem.

- For det første læser jeg jo dagligt aviserne, der udkommer i det syd- og sønderjyske område. For det andet er jeg jo i det syd- og sønderjyske flere gange om ugen. Jeg kan sagtens få det til at gå op på den måde, siger Marlene Borst Hansen.

Ud over Marlene Borst Hansen er det finansminister Bjarne Corydon (S), Jesper Petersen og Anna Sina (begge S), Lotte Rod (R) og Marie Krarup (DF), der bor udenfor kredsen. Alle bor i hovedstadsområdet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter