Flere narkobilister end spritbilister: Tatovering skal få bilister til at droppe narko

Narkokørsel er nu så stort et problem i Syd- og Sønderjylland, at man lancerer en ny kampagne.

Det er en mindetatovering, som er det centrale element i en ny kampagne, som Syd- og Sønderjyllands Politi og en række kommuner står bag for at stoppe narkokørsel. (Modelfoto). (Foto: Brandbureauet Gotcha)

Der er nu markant flere, der bliver sigtet for narkokørsel end spirituskørsel i Syd- og Sønderjyllands Politikreds.

I hele Syd- og Sønderjylland har der i årets første otte måneder været knap 1.000 sigtelser for narkokørsel. Det er flere end hele sidste år.

Til sammenligning har der i de første otte måneder i år været 358 sigtelser for spirituskørsel i det syd- og sønderjyske.

Tallene vækker stor bekymring, og derfor går politiet nu ind i en kampagne sammen med syv syd- og sønderjyske kommuner for at få folk til at stoppe med at sætte sig bag rattet med stoffer i blodet.

- Vi vil fortælle befolkningen, hvor farligt det er at blande stoffer og kørsel sammen, siger vicepolitiinspektør Christian Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Overrasket over tallene

En af de kommuner, der er med i kampagnen, er Vejen Kommune.

Her kom de nye tal bag på trafiksikkerhedskoordinator i Vejen Kommune Anders Petersen.

- Jeg blev noget overrasket over, at problemet med narkokørsel er så stort, siger han.

Derfor mener han, det er vigtigt, at der bliver sat ind over for problemet.

- Nu kan vi se, at det er et stort problem. Derfor er det på tide, at der bliver lavet en målrettet indsats mod det, siger han.

Tatovering som omdrejningspunkt

Den ny kampagne skal sætte tankerne i gang hos især unge mænd, der er målgruppen for indsatsen.

I den syd- og sønderjyske politikreds er det de 22-årige mænd, der ligger højst i statistikken over narkokørsel.

Det skal ses som et symbol på den skyld, skam og dårlige samvittighed, man skal leve med resten af livet, når man har kørt en ven i døden, fordi man har kørt i narkopåvirket tilstand.

Sagt med andre ord, du risikerer at miste rigtig god ven, når du kører narkokørsel.

- Vi vil gerne have de unge mennesker til at reflektere over, at det kan gå rigtig galt. Ikke bare for dem selv, men de kan være skyld i, at de mister en rigtig god ven. Det vil forfølge dem resten af livet, siger vicepolitiinspektør Christian Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Vicepolitiinspektør Christian Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi håber, at kampagnen kan få bilister til at droppe narko, når de skal ud at køre bil. (Foto: Ulrik Bang- DR Syd)

Kampagnen kører ikke kun på de sociale medier.

I flere kommuner vil kampagnen køre som biografreklamer, ligesom flere køreskoler vil bruge materialet til deres elever.

Derudover vil der være plakater med budskabet på diverse ungdomsuddannelser og i idrætshaller.

Stop narkobilisten

Trafiksikkerhedskoordinator i Vejen Kommune Anders Petersen siger, at ud over at få budskabet frem til narkobilisterne, så er det også et budskab til omverdenen.

- Vi håber, at nogen siger til narkobilisten, at det er ikke smart, det du gør nu, for du risikerer at tage andre med i døden, siger trafiksikkerhedskoordinator i Vejen Kommune Anders Petersen.

Christian Østergaard anerkender, at gruppen af de unge mænd er svær at nå. Derfor bliver der ud over kampagnen også satset på flere andre initiativer.

- Vi laver denne oplysningskampagne, vi fastholder kontroltrykket ude på gader og stræder. Og samtidig tilbyder vi misbrugsbehandling til de narkobilister, vi fanger, siger Christian Østergaard.

Facebook
Twitter