Flere par går i terapi under corona: 3 gode råd til at styrke dit parforhold

Det kan slide på kærligheden, når man går op og ned ad hinanden, lyder det fra parterapeuter.

Når hverdagen går op i onlinemøder, hjemmeskole og børnepasning, kan parforholdet nemt ryge i baggrunden. Flere parterapeuter oplever i hvert fald en større strøm af henvendelser fra par i krise.

Det gælder også parterapeut Amalie Pedersen, der har klinik i Rødekro og Haderslev. Hun mener, at coronakrisen kan være en del af forklaringen.

- Vi er pressede som aldrig før – både vores mentale psyke, økonomien og arbejdet. Vores børn er pressede, og vi bekymrer os og reagerer meget forskelligt. Og det er noget af det, der særligt udfordrer parforholdet, siger hun.

En rundringning, som DR har lavet, viser, at seks ud af syv parterapeuter i Syd- og Sønderjylland oplever flere henvendelser nu end på samme tidspunkt sidste år.

Det er også et billede, der tegner sig i resten af landet, fortæller Pia Clementsen, der er formand for Dansk Psykoterapeutforening. Og hun mener, det er en helt naturlig reaktion, når parrene bliver tvunget til at være sammen hele døgnet og ikke kan flygte fra konflikterne.

- Det er tit under kriser, at vi finder ud af: Passer vi sammen eller ej? Og i parterapien kan vi finde ud af, om vi kan lære at være sammen på en bedre måde, siger hun.

Parterapeut Amalie Pedersen sammenligner coronakrisen med lange ferier, der også kan udfordre parforholdet. (Foto: © Michael Lund - MiLu Foto)

Den store efterspørgsel på parterapi er heller ikke noget, der overrasker Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør ved Center for Familieudvikling. Her oplever de nemlig samme tendens.

Mattias Stølen Due er også forfatter til bogen ’Pas på parforholdet’. Og han mener, at det i forvejen er svært at indgå i en nær relation, hvor man deler både tanker, følelser, krop og seksualitet. Og coronakrisen har sat parforholdet på en ny og vanskelig prøve.

- At flere søger parterapi, er et udtryk for, at mennesker har det svært, siger han.

Herunder får du tre gode råd til parforholdet fra Mattias Stølen Due.

1

Lav månedlig status på forholdet

Ifølge Mattias Stølen Due ligger nøglen til at passe på parforholdet i, at du og din partner sætter tid af til en samtale om det, der kan være sårbart og svært. Uanset om det er børneopdragelse, sex eller coronakrisen.

- De fleste par vil have godt af fra tid til anden at tage temperaturen på, hvordan det går. For nogen er det nok at tage en overordnet refleksion en gang om året, men de allerfleste vil have gavn og glæde af at gøre det en gang om måneden.

Ifølge Mattias Stølen Due skal I være enige om et tidspunkt for, hvornår I har samtalen og måske også beslutte jer for en tidsramme.

- Ellers risikerer I, at alle diskussionerne er noget, der opstår tilfældigt og kommer ind fra højre på tidspunkter, der absolut ikke er særlig hensigtsmæssige.

Og selvom det kan lyde Excel-agtigt at planlægge en samtale i et parforhold, er det vigtigt, understreger han.

- Vi prioriterer at gå til fitness og sætte vennerne i kalenderen. Det gør vi, fordi det er værdibaseret - fordi vi godt vil træne og se vores venner. Men den tid, vi har til hinanden, hvor vi taler om parforholdet, bliver ofte til en tilfældig tid.

2

Vær nysgerrig på din partner

Når I sætter jer ned og har samtalen om jeres parforhold, er det vigtigt, at du viser en stor grad af nysgerrighed, og at du godt vil lytte.

- Vi skal være interesserede i at lytte til den anden, også selvom vores partner mener noget, som, vi synes, er fuldstændig galt afmarcheret. Man skal vise interesse og nysgerrighed, også når man er uenig.

Ifølge Mattias Stølen Due mister mange par, der har været sammen i fem, 10 eller 20 år interessen for hinanden. Og når de er uenige, har de ofte en tendens til at blive kritiske i stedet for at lytte.

- Vi skal genbruge noget af den nysgerrighed, vi bragte ind i forholdet, da vi mødte hinanden og turde stille spørgsmål med et åbent sind og milde øjne, også selvom vi tænker anderledes, siger han.

3

Vis taknemmelighed

Det behøver ikke kun være i form af gaver, at du viser, hvor meget du sætter pris på din partner, mener Mattias Stølen Due.

- Jeg vil også opfordre til, at man i det hele taget er mere generøs med ordene, viser større taknemmelighed og fortæller hinanden noget mere, hvad man sætter pris på og værdsætter.

- Og det behøver ikke tage mere end otte sekunder. Det handler bare om at sige: ’Tusind tak, fordi du igen i dag har lavet god aftensmad eller har været en god mor til vores børn.’ Det behøver ikke tage lang tid, men kan have en enorm stor effekt, siger han.