Flere seniorer surfer: It er ikke længere uforståeligt

For mange ældre er it ikke længere ukendt territorium. I stedet for begynderkurser efterspørger de nu mere avanceret hjælp.

Ingelise Lauritzen laver playliste til sit gymnastikhold på it-kurset. (Foto: Maria Larsen- DR Syd)

Der blev gjort godt og grundigt grin med 72-årige Ingelise Lauritzen, når hun troppede op til gymnastik med et kasettebånd i hånden. Så hun tænkte, at hun nok hellere måtte forny sig på den tekniske front.

Derfor gik hun ud og købte "sådan" en Ipad, som hun siger.

- Jeg tænkte, at jeg hellere måtte være med på moden, og jeg synes, det går meget godt, siger hun.

Ingelise Lauritzen har styr på det helt grundlæggende, men hun har brug for hjælp til mere avancerede it-spørgsmål. Det får hun hjælp til på en it-cafe, som Ældresagens lokalafdeling i Lundtoft i Sønderjylland arrangerer.

Det er ikke kun Ingelise Lauritzen, der er hoppet med på it-bølgen. Flere ældre er blevet dus med computere, tablets og smartphones.

For eksempel er antallet af ældre over 65 år, der aldrig har været på nettet, faldet fra 515.000 i 2010 til 210.000 i 2017. Samtidig er der godt 44.600 flere ældre, der har sagt ja tak til Digital Post i løbet af de seneste to år.

Færre begynderkurser

Samtidig viser en rundringning, som DR Syd har foretaget til 10 biblioteker, aftenskoler og lokalafdelinger i Ældresagen i Syd- og Sønderjylland, at der bliver udbudt færre it-kurser til nybegyndere.

I stedet udbyder de individuel hjælp, hvor de ældre kan stille spørgsmål til lige det, der udfordrer dem.

- Vi udbyder ikke begynderkuser i denne sæson, fordi der ikke har været en ret stor efterspørgsel på dem, fortæller kursussekretær på AOF Syd, Ninna Reichmann Clausen.

Tidligere var det primært spørgsmål om at tænde og slukke computeren eller spørgsmål om, hvad en e-mail er, som Ældresagen, biblioteker og aftenskoler hjalp de ældre med.

Det er langt fra den type spørgsmål, som de ældre stiller i dag.

- Nu spørger borgerne til apps, hvordan man opretter billedmapper på I-cloud, og hvordan man gør computeren hurtigere, fortæller Vibeke Bundgård, der er teamleder for læring, uddannelse og digitalisering på Varde bibliotek.

På it-caféen i Lundtoft har Ingelise Lauritzen fået hjælp til at lave en playliste til sit gymnastikhold på sin Ipad.

- Så lykkedes det! Men hvordan ved jeg ikke helt, griner Ingelise Lauritzen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.