Flere smittes med syfilis i Jylland

Syfilistilfælde er på ét år fordoblet i Jylland. Til gengæld falder det i hovedstaden.

Kønssygdommen syfilis var så godt som udryddet i 1980'erne og 1990'erne. Men nu er den altså på vej tilbage - størstedelen af de smittede er mænd. (Foto: Scanpix)

Kønssygdommen syfilis vinder terræn i Jylland.

En ny opgørelse fra Statens Seruminstitut viser, at 352 personer sidste år fik sygdommen syfilis.

I 2013 var antallet af smittede jyder oppe på 119 - mod 64 i 2012. Altså en fordobling på et år.

Tilgengæld falder antallet af smittede i hovedstadsområdet. Det samlede antal registrerede tilfælde i Københavnsområdet var således 147 i 2013.

Da hovedparten af tilfældene med ukendt bopæl var diagnosticeret i København, kan tallet dog være så højt som 210. Dette er lavere end i 2012, hvor det var 236.

Oralsex er ikke syfilis-sikkert

Klinik for seksuelt overførte sygdomme på Odense Universitetshospital varetager behandlingen af Syfilis i Region Syddanmark, og overlæge Tine Vestergaard fortæller, at manglende beskyttelse og uvidenhed er årsagen til at antallet af smittede med sygdommen er steget voldsomt.

- Syfilis rammer i høj grad mænd, der har sex med mænd, og blandt den gruppe, ved jeg, at flere antager oralsex for at være "sikker sex", men det er det ikke i forhold til syfilis. Og der er mange, der bliver smittet ad den vej, fordi de ikke er opmærksomme på, at man kan blive smittet, siger hun.

En sygdom for voksne mænd

Hele 93% af syfilis-patienterne er mænd.

- Dem der bliver smittet med syfilis er generelt noget ældre end eksempelvis dem, der får klamydia, gennemsnitsalderen er cirka 35 år mod cirka 20 år for klamydiasmittede, siger overlæge Tine Vestergaard.

Hvis syfilis ikke bliver behandlet, kan det give alvorlige følger, som i værste fald kan være livstruende, oplyser Tine Vestergaard.

Facebook
Twitter