Flere vil være danske syd for grænsen: Sender ansøgninger på stribe om statsborgerskab

Generalkonsulatet i Flensborg modtager mange ansøgninger fra folk, der vil være danske statsborgere.

Mange har søgt om at få dansk statsborgerskab på generalkonsulatet i Flensborg. (© ColourBox.com)

Siden juli har omkring 225 dansksindede sydslesvigere på Danmarks Generalkonsulat i Flensborg fået udleveret skemaer og informationsmateriale til at ansøge om dansk statsborgerskab.

Omkring 100 af dem har indgivet en ansøgning om dansk statsborgerskab på generalkonsulatet.

Det oplyser generalkonsul Kim Andersen til DR.

Forskellige årsager til ansøgningerne

Det er muligt for dansksindede sydslesvigere at få dansk pas, hvis de opfylder mindst to af fire krav, som alle handler om en form for tilknytning til Danmark.

- Bevæggrundene for at søge er vidt forskellige. Det er ældre mennesker, som synes, at der er nogle ting, de gerne lige vil have helt på plads. Der er også nogle, der synes, at der mangler noget i deres liv. De føler, at det kan rettes op med den her mulighed, siger Kim Andersen.

- Der er også dem, der har boet i udlandet i en del år, men som er danske og føler sig danske. Måske har de nogle børn, der har fået tysk statsborgerskab, men som nu også gerne vil have et dansk, så de får dobbelt statsborgerskab, forklarer Kim Andersen.

Hjertet banker for Danmark

Én af dem, der har søgt dansk statsborgerskab, er sydslesvigeren Kay von Eitzen fra Flensborg.

Han har søgt om dansk statsborgerskab, fordi hans mor har rødder i Sønderjylland, Kerteminde og Odense.

- Det er jo en hjertesag for mig. Hjertet banker lidt mere for Danmark. Jeg er opvokset med en meget stærk, dansk mor og dertilhørende bedsteforældre. Og jeg har jo fået hele den danske historie fortalt.

- Alle de historier og den opvækst, jeg har haft sammen med min mor, gør, at det er blevet et hjerteønske for mig at blive dansk statsborger ved siden af det tyske statsborgerskab, siger Kay Von Eitzen.

Lang sagsbehandlingstid

For sydslesvigere med bopæl i Danmark gælder, at de kun skal opfylde ét af de fire krav mod altså to, hvis man bor i Sydslesvig.

Man skal dog regne med en lang sagsbehandlingstid, siger Kim Andersen.

- Fra vi har vejledt folk og fået ansøgningerne ind og tjekket dem og sendt dem videre til Integrationsministeriet, så skal man regne med, at der kan gå op mod et par år inden styrelsens behandling er fuldendt, og sagen har været igennem lovbehandlingen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk