Flere voksne kvinder kommer i ADHD-behandling

Forsker: Selvom flere voksne kommer i behandling, ser vi stadig kun toppen af isbjerget.

Kun et fåtal af voksne kvinder med ADHD er i behandling, siger forsker Søren Dalsgaard. (© DR)

Over de seneste seks år er der sket en fordobling i antallet af kvinder mellem 20 og 39 år, der får medicinsk behandling for ADHD i Region Syddanmark.

Men selvom udviklingen er markant, så hænger denne aldersgruppe stadig bagerst i feltet, når det kommer til antal behandlinger sammenlignet med landets øvrige regioner.

Og det er stadig kun toppen af isbjerget, man ser. Det mener Søren Dalsgaard, der forsker i ADHD ved Center for Registerforskning på Aarhus Universitet.

- Der er et efterslæb af voksne med ADHD, vi ikke fik diagnosticeret, da de var børn for 15-20 år siden. I dag har de så store problemer, at de henvender sig og bliver udredt og medicineret. Det var mere tabubelagt at henvende sig til børnepsykiatrien dengang, siger Søren Dalsgaard.

En anden grund til, at så mange kvinder ikke er blevet diagnosticeret som barn, finder man i måden piger reagerer, når de som barn er ADHD-ramte. Det fortæller Helle Hartung, der er leder af Center for ADHD på Aarhus Universitet

- Pigerne er ofte stille og indadvendte i folkeskolen, og derfor bliver de måske ikke opdaget. Tidligere tænkte man, at det mest var en drenge-diagnose, og det er først inden for de sidste 7-10 år, at pigerne er kommet i søgelyset, siger Helle Hartung.

I dag er det otte ud af 1000 kvinder i aldersgruppen 20-39, der er i ADHD-behandling i Region Syddanmark. Forskerne vurderer, at det faktiske tal er omkring 40 ud af 1000.

Facebook
Twitter