Fluer vokser fire gange hurtigere i varmen: De brækker sig på din mad og har 600 bakterier under fødderne

Antallet af fluer er ligesom flere andre insekter eksploderet i år på grund af varmen.

Fluers fødder klæber, så de kan holde sig fast til overflader. Det betyder også, at de slæber op til 600 bakterier under hver fod, når de flyver mellem døde dyr, lort og din leverpostejmad. (Foto: Elvig Hansen © (c) Ritzau Scanpix)

De kildrer din hud og skider i vinduerne. De sætter sig i maden, og lige meget hvor mange gange, du klasker, dukker der bare flere op. Fluer.

De er kommet i hobetal denne sommer. Ligesom mange andre insekter er varmen nemlig rigtig god for de små bevingede dyr, forklarer Claus Schultz, der er teknisk chef hos skadedyrsbekæmpelsesfirmaet Rentokil.

- Insekter formerer sig fuldstændig ekstremt i forhold til, hvad de plejer. Når det er så varmt, udvikler fluerne sig fire gange hurtigere, end de plejer, siger han.

Fra et flueæg bliver til en voksen flue, går der normalt to måneder, men i den nuværende varmebølge tager det kun to uger. En voksen hunflue lægger omkring 1.000 æg, inden hun dør.

- Hvis man antager, at 500 af æggene er hunner, bliver én flue til 500.000 fluer i løbet af kun tre generationer, siger Claus Schultz.

Net og lukkede døre holder fluer ude

Fluerne klækkes som regel i husdyrenes gødning, men alligevel finder de vej ind i dit hus. Og ifølge Claus Schultz er det bedste middel at blokere dem fysisk for at komme ind.

Der er mange flere fluer denne sommer, så det vil være en god ide at holde ekstra godt øje med din mad. (Foto: Ulrik Bang-Mørch DR Syd)

- Så snart vi lufter ud, får vi fluer ind. Det kan ikke undgås, med mindre man har insektnet for døre og vinduer, siger han.

Og så skal man sørge for ikke at have affald liggende og sikre, at det grønne affald bliver pakket godt ind.

Sved, lort og rådden mad lokker fluer til

Fluer tiltrækkes af fordærvet mad, døde dyr i forrådnelse og lort. Derfor bærer de bakterier og sygdomme med sig – under den klæbende fluefod er der op mod 600 bakterier, fortæller Claus Schultz.

Klasker du fluerne i dit hjem, skal du huske at fjerne de døde for ikke at tiltrække nye. (Foto: Ulrik Bang-Mørch © (c) DR)

- Fluer gnaver ikke maden af og spiser det. Den opløser maden ved at kaste fluebræk op og ned på maden, så den nemmere kan suge det i sig. Så det der med at vifte en flue væk fra sin mad er en rigtig god idé, siger han.

Ifølge naturvejleder Trine Sørensen fra Naturstyrelsen i Sønderjylland gør varmen også, at fluerne kan føles mere generende i år. Fluer elsker nemlig sved og er tørstige.

Det er ikke kun mennesker, der generes af fluer i sommerheden. Dyr som heste er hårdt plaget af fluer. (Foto: Christina Anna Mørch)

- Vi sveder jo lidt ekstra i år i den her varme, så det er ikke usædvanligt, hvis man føler sig mere generet af fluer, der kravler rundt på en. De suger simpelthen vores sved, da der er mineraler, de har brug for, siger hun.