Flygtninges evner skal afklares hurtigere

Projekt finansieret af Industriens Fond skal få flygtninge hurtigere i job.

Flygtningene på asylcentret i den gamle kaserne i Sønderborg skal hurtigere ud på arbejdsmarkedet. (Foto: Mie Leonora Heiberg- DR Syd)

Hvis det skal lykkes at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet, så skal det hurtigst muligt afklares hvad de kan, og hvad de vil.

Det er tanken bag et nyt partnerskab mellem organisationen Integrationsnet, Sønderborg Kommune, Danfoss og Asylprojekt Sønderborg.

I dag finder man først ud af, hvad flygtninge kan bidrage med på arbejdsmarkedet, efter de er kommet ud i kommunerne. Men den kompetenceafklaring skal nu ske allerede, mens flygtningene er i asylcenter.

Det forklarer projektchef i Integrationsnet Else-Marie Ringgaard:

- Vores erfaringer viser, at flygtninges engagement dykker allerede efter to-tre måneder, hvis man ikke sætter ind. Derfor kan vi bedst finde ud af, hvad de kan, hvis vi sætter ind med det samme, siger Else-Marie Ringgaard.

Samtidig med kompetenceafklaringen skal projektet se på erhvervslivets behov. Og flygtninge skal i virksomhedspraktik allerede mens de er i gang med at søge asyl.

Forhåbningen er, at en tredjedel af dem kommer i arbejde den dag, de får opholdstilladelse og kommer ud i kommunerne, siger Else-Marie Ringgaard.

- Alle taler om, at flygtningene skal ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt. Derfor sætter vi ind over for den her uudnyttede periode, som tiden på asylcentret er, forklarer hun.

Forventningen er, at 500 flygtninge bliver kompetenceafklaret over de næste to år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.