Fodboldtalent nåede helt til Premier League: Nu passer Kim grise

Kim Heiselberg blev i 1997 solgt til den engelske storklub Sunderland.

(Foto: Anne Wolfenberg © Danske Svineproducenter)

En grisestald med 1.800 søer og eksport af 60.000 svin hvert år giver brød på bordet hos svinebonden Kim Heiselberg. I 17 år har han levet af grisene, og for nylig tiltrådte han formandsposten i Danske Svineproducenter.

Men grisestierne på den fædrene gård i Varde har ikke altid været hans hjemmebane.

Som 18-årig var Kim Heiselberg et stort fodboldtalent og blev derfor solgt fra Esbjerg fB til den traditionsrige engelske klub Sunderland, der på daværende tidspunkt huserede i den bedste engelske fodboldrække, Premier League.

- Det var nærmest et kulturchok. Det var en kæmpe ting at være en del af professionel fodbold på et plan, hvor alle lever og ånder for fodbolden - ikke bare klubben, men hele byen, siger Kim Heiselberg.

Kim Heiselberg (anden række, længst til venstre) rykkede fra Esbjerg fB til den engelske fodboldklub Sunderland i 1997. (Foto: (privatfoto))

Fik aldrig spilletid

125.000 engelsk pund eller 1,5 millioner danske kroner lød overgangssummen på, da Kim Heiselberg blev hentet til det nordengelske.

Det var mange penge dengang for en ung dansk fodboldspiller fra den danske 1. division og vidner om, at forventningerne til midtbanespilleren var store.

Men tingene udviklede sig ikke som håbet. Spilletiden udeblev.

- Når man tager springet til udlandet og drømmer om at slå igennem, så slider det da på selvtilliden, når det ikke sker, siger Heiselberg.

  • Kim Heiselberg nåede at spille 34 kampe for de danske ungdomslandshold. (Foto: (privatfoto))
  • Kim Heiselberg kom til den engelske 2. divisionsklub Swindon i sommeren 2000. Men samme efterår blev han sammen med en række andre spillere sat til salg, da klubben skiftede ledelse. (Foto: (privatfoto))
1 / 2

Kim Heiselberg søgte nye grønsvær og endte hos den engelske klub Swindon, der på daværende tidspunkt var under ledelse af den senere træner i Randers FC, Collin Todd.

Her var tiltroen og forventningerne endnu engang store til Kim Heiselberg. Men manageren forlod efter kort tid klubben, og så var tiltroen atter væk. Det samme var Kim Heiselbergs chance for debut i Premier League.

Når først man har været blandt eliten

Fem år efter det 18-årige stortalent rejste til England, indstillede han fodboldkarrieren.

- Når man har prøvet at være med, hvor det er rigtig sjovt - når man har været så tæt på elitefodbold på allerøverste plan - ja, så er 2. division ikke længere så spændende, siger Kim Heiselberg.

I begyndelsen af 00’erne pakkede Kim Heiselberg fodboldstøvlerne væk. Han vendte hjem til barndommens rammer på landet og jagten på en helt anden karriere. En karriere som svinebonde.

  • Kim Heiselberg har 10 ansatte på sin gård. Udover grise dyrker han også 220 hektar med almindelig planteavl. (Foto: Anne Wolfenberg © Danske Svineproducenter)
  • Kim Heiselberg har 10 ansatte på sin gård. Udover grise dyrker han også 220 hektar med almindelig planteavl. (Foto: Anne Wolfenberg © Danske Svineproducenter)
  • Kim Heiselberg har 10 ansatte på sin gård. Udover grise dyrker han også 220 hektar med almindelig planteavl. (Foto: Anne Wolfenberg © Danske Svineproducenter)
1 / 3

Kim Heiselberg overtog siden forældrenes gård ved Varde, hvor han i dag har 1.800 søer og årligt sælger 60.000 grise til eksport.

Er nu formand i Danske Svineproducenter

For få uger siden tog Heiselberg endnu et stort skridt i sin karriere og blev formand for Danske Svineproducenter efter et år i bestyrelsen.

Men selvom der er langt fra grønsværen i Sunderland til gyllelugten i Sydvestjylland, har Kim Heiselberg alligevel taget noget af fodboldlektien med sig i stalden.

- Ligesom i fodboldens verden er der op- og nedture i svinebranchen. Og de udfordringer jeg mødte i min fodboldkarriere, tror jeg, kan være med til at gøre, at jeg ikke ryster på hånden, når jeg møder udfordringer i svinebranchen, siger Kim Heiselberg.

Kim Heiselberg nåede som aktiv fodboldspiller 26 kampe for Esbjergs førstehold og over 30 ungdomslandskampe for Danmark, mens Premier League-debuten udeblev.