Fødevarevirksomhed om momssvindlen: Vi har længe undret os

Der svindles i stor stil med moms på fødevarer. Virksomheden Dencon Foods har oplevet flere brodne kar i branchen.

Fødevarebranchen er den nye legeplads for momssvindlere. Det oplever man også hos Dencon Foods i Haderslev. (Foto: Fra Google maps - Street view)

DR har de seneste dage afdækket en omfattende momssvindel med fødevarer, og i onsdags blev to mænd anholdt for momssvindel med fødevarer for 30 millioner kroner.

Momssvindlen kommer ikke bag på direktør Henrik Bekker i Dencon Foods i Haderslev, hvor man importerer og distribuerer kød fra det meste af verden.

"Vi har set, at der de seneste tre år er kommet nye spillere og nye virksomheder på markedet. Det undrede vi os over. Og vi undrede os over de priser, som de sendte ud på markedet".

henrik bekker, direktør, dencon foods

Her har direktøren længe været klar over, at der var spillere på markedet, som snyder den danske stat for penge og fusker med papirer og fødevaresikkerheden.

En række af nye 'kolleger,' der især er dukket op i branchen i de seneste tre år, kan sælge til så lave priser, fordi de ikke betaler moms i Danmark, som de skal, mener Henrik Bekker.

- Vi undrede os over de priser, som de sendte ud på markedet. Der er ingen sammenhæng mellem de priser og så priserne på verdensmarkedet, siger direktøren.

Her kan du se DR 1 om momssvindlerne i fødevarebranchen.

Ministeren er hevet i samråd

Ifølge Henrik Bekker bliver der momssvindlet med både kylling, dyrt oksekød, lammekøller, ost og noget fisk som for eksempel tigerrejer. Det har de kunnet mærke på salget af netop de varer hos Dencon i Haderslev.

- På disse varer har vi oplevet en aktivitets-nedgang, og det har givet nogle frustrationer, når man oplever sådan noget. Det er da træls for vores samfund, at vi går glip af alle de her penge, som vi skal bruge til at finansiere vores velfærdssamfund, mener Henrik Bekker.

Det er ikke kun vores fælles kasse, der bliver snydt, og i værste fald lokale arbejdspladser, der ryger. Det er også fødevaresikkerheden, der går fløjten, mener Henrik Bekker.

- Varerne ligger og kører i sådan et parallelt system. Der er det system, hvor varerne bliver kontrolleret, og hvor der er dokumentation på varerne, og så er der de her varer, som kører rundt i en helt anden kanal ud til kunderne. Det er også træls, fortæller Henrik Bekker.

Socialdemokraterne vil kalde skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd, efter at DR har afsløret momssvindel med fødevarer for millioner af kroner.

Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen fortæller til DR Syd, at socialdemokraterne er klar til at give flere penge til en intensiveret kontrol på området og vil også overveje om hårdere straffe er vejen frem.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.