Før var han ateist – nu trækker forfatter i præstekjolen

Folk behøver ikke komme i kirke hver søndag, siger nyansat præst Kristian Ditlev Jensen.

Journalist og forfatter Kristian Ditlev Jensen bliver søndag indsat som sognepræst i lille sønderjysk kirke. (© (c) DR)

- Jeg har glædet mig rigtig mig meget til det. Det tager jo lang tid at blive præst.

Ordene kommer fra journalist og forfatter Kristian Ditlev Jensen. I dag bliver han indsat som ny sognepræst i Holbøl Kirke i Sønderjylland og skal holde sin allerførste gudstjeneste.

- Jeg glæder mig til at møde en masse folk. Jeg glæder mig til at hjælpe dem med at tage en god afsked med deres kære, der er døde. Og så glæder jeg mig til at tage godt imod de børn, der lige er blevet født, siger han.

Fra udmeldelse til troende

Det lå ellers ikke i kortene, at han skulle stå på en talerstol i en folkekirke og prædike guds ord iklædt præstekrave og sort kjole.

Loading preview...

Han meldte sig nemlig ud af folkekirken, da han var ung.

Loading preview...

Han arbejdede som journalist og har været i politik. Som forfatter har han udgivet et væld af bøger blandt andet bogen ’Det bliver sagt’, som skildrer, hvordan han som barn blev udsat for seksuelt misbrug.

- Jeg har nærmest været radikaliseret. Jeg har været udmeldt af folkekirken, fordi jeg helt havde mistet troen, siger han.

Læs også

Lars Mikkelsen efter rolle som præst: Nu tør jeg sige, jeg er troende

Efterhånden som han blev ældre, begyndte der at ske noget indeni ham, hvor troen begyndte at vokse i ham.

- Når man er mellem 16 og 35 år, så kan mange godt komme lidt væk fra troen og kirken. Der har mange travlt med at finde et job og en kone osv.

- Men når man så kommer op i slutningen af 30’erne og i 40’erne, så begynder folk jo at dø af kræft og begå selvmord. Og så går det op for én, at man også har brug for at have styr på de ydre rammer. Jeg ville gerne forstå det noget mere, og så begyndte jeg at læse teologi, siger han.

Læs også

Biskop om "Herrens Veje": Jeg vil nødigt møde Johannes i virkeligheden

Ingen skal fortælle, hvordan du skal tro

Han synes selv, at præsterollen er en vigtig funktion i samfundet.

- At man har en person i hvert et sogn, som man kan henvende sig til, hvis man er helt i vildrede. Det, synes jeg, er en vigtig funktion, siger han.

Læs også

Det konstante medlemsfald: Danskerne siver ud af folkekirken

Selvom han betragter kirken og præsterollen som en vigtig instans i samfundet, så er Kristian Ditlev Jensen ikke bleg for at sige, at man ikke behøver gå i kirke hver søndag. For der er ikke nogen, der skal komme og fortælle en, hvordan man skal tro, mener han.

- Der er jo mange, der kun går i kirke juleaften og måske til påske, hvis de strammer sig virkelig an. Og så går de og har dårlig samvittighed over, at de ikke går mere i kirke. De føler, at de ikke er gode nok kristne. Men de er lige præcis gode nok kristne, siger Kristian Ditlev Jensen.

Du behøver ikke komme hver søndag

Ifølge Kristian Ditlev Jensen så må det at være kristen nemlig ikke ende som en konkurrence, hvor det handler om, hvem der kan sidde flest gange og i længst tid på en hård kirkebænk hver søndag.

Loading preview...

Man er en lige så god kristen, selvom man for eksempel kun kommer i kirke juleaften, lyder det fra den ny præst.

- Man behøver jo ikke komme i kirke hver søndag. Man er meget velkommen til jul, også selvom man slet ikke kommer på andre tidspunkter.

- Det er en misforståelse, hvis man tror, at man ikke er kristen nok, bare fordi man ikke går i kirke hver søndag. Det er forkert. Man er kristen, når man er døbt. Og det er rigeligt, så er man mere end velkommen, slutter Kristian Ditlev Jensen.