Forældre dropper folkeskolen og flytter børnene i privatskole

Børnene bliver i stigende grad sendt i en af landets mange privat- eller friskoler.

Tal fra Undervisningsministeriet viser en fortsat vandring af skoleelever fra folkeskoler til fri- og privatskoler. (Arkivfoto)

Siden 2008 er antallet af elever i folkeskolen faldet fra 82 til 78 procent i sidste skoleår. Samtidig er andelen af elever på fri- og privatskoler steget til nu 16 procent. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

Kirsten Von Wildenradt er en af de forældre, der er utilfredse med folkeskolen, og derfor skal hendes datter på mandag starte på den nye privatskole, Marieskolen, i Tønder.

- Rammerne efter folkeskolereformen er blevet meget firkantede. Det er meget stift i forhold til, hvad der er af muligheder, når du har dem på privatskole, siger hun.

Viceskoleleder: Folkeskolen mangler værdier

Marieskolen, som fejrer sin officielle åbning i dag, nævner faglighed, nærvær og dannelse som bærende værdier i skolens grundlag.

Og det er egentlig også værdier, som bør være i folkeskolen, siger den nye viceskoleleder Birgitte Klippert:

- Der er meget andet, der fylder og tager fokus, blandt andet den nye folkeskolereform og lockouten stadigvæk. Det tager desværre fokus fra det, som folkeskolen også kan, siger hun.

Protest mod folkeskolen

Også i Sønderborg ringer den nye skole, Sønderborg Friskole, ind for første gang på mandag. Her starter 50 børn, som har valgt folkeskolen fra og atter 110 står på venteliste til skolen.

- Man kan godt sige, at det er en slags protest. Men det er først blevet tydeligt for os bagefter, at det, vi vil med skolen, er noget helt andet end det, man gør i folkeskolen, siger Lone Hauch Jepsen, der er stifter af den nye skole.

Folkeskolereformen trådte i kraft fra august sidste år.

Facebook
Twitter