Forældre opgiver retssag efter d-dråbe-skandale: Kommer ikke det punktum vi havde håbet

Mor til sygt barn opgiver at føre sag for at få erstatning fra Diafarm.

Nicoline Holm med sin datter Emma kort efter, at Emma blev syg.

- Der kommer ikke det punktum i sagen, som vi havde håbet.

Sådan siger Nicoline Holm.

Kvinden fra Haderslev er mor til Emma, der i sommeren 2016 fik d-dråber, som indeholdt meget mere d-vitamin, end der stod på flasken.

80 danske spædbørn blev indlagt med forgiftning af d-dråberne, der blev fejlproduceret af virksomheden Diafarm fra Vejle under mærket Inno Pharma med 75 gange så meget d-vitamin som normalt.

Emma fik en d-vitamin-forgiftning, og derfor må Nicoline Holm passe sin datter derhjemme hver dag.

Der kører i øjeblikket en sag mellem Diafarms forsikringsselskab IF Forsikring og Emma om størrelsen på den erstatning, der er blevet udbetalt, men Nicoline Holm ville gerne personligt have lagt sag an mod Diafarm.

Hun ønskede at søge om en erstatning for svie og smerte på sine egne vegne på grund af de gener, hun har ved at skulle passe sin datter så meget, som det er tilfældet.

- Jeg forstår ikke, at det kun er barnet, der bliver direkte skadelidt og får svie og smerte. Emma kan jo ikke selv stå op om natten, finde smertestillende, tænde for fjernsynet og vente på, at hun bliver træt nok til at sove igen. Det skal hun have hjælp til. Ifølge min tabte arbejdsfortjeneste, er min arbejdstid fra 7-15.24, men Emma har det jo ikke kun skidt i min arbejdstid, siger Nicoline Holm.

Men på opfordring fra deres advokat, dropper familien nu retssagen, selvom de havde håbet, at en erstatning for svie og smerte kunne bruges til aflastning.

- I de perioder, hvor Emma har det rigtig skidt, sover hun kun tre til fem timer i døgnet. Hun hænger på armen og er rigtig ked af det. Der kunne det være dejligt at få noget aflastning, siger Nicoline Holm.

Familien havde håbet på en erstatning på 75.000 kroner. Men det er ikke kun for pengenes skyld, at de gerne ville have ført sagen i retten. Det er også for at blive anerkendt.

- Vi ville i det mindste gerne have rettens ord for, at det er mega hårdt arbejde, vi er blevet sat på - på grund af forgiftningen. Det vil betyde meget for mig, at få en anerkendelse af, at det er drønhårdt, siger hun.

Nicoline Holm får i dag tabt arbejdsfortjeneste for at passe sin datter derhjemme hver dag, men ifølge Nicoline Holm stresser det hende, at eksempelvis pension ikke hører med, og det giver en usikkerhed om, hvor pengene skal komme fra i fremtiden.

Emmas far Jesper Holm arbejder fuldtid i Kolding, mens Emmas mor Nicoline Holm går hjemme og passer Emma. (Foto: Nicoline Holm © PRIVATFOTO)

Fik en bøde på 90.000 kroner

Virksomheden Diafarm fik i sin tid en bøde på 90.000 kroner.

Diafarms forsikringsselskab betalte 190 kroner til hvert af de 80 børn per sygedag, men virksomheden har afvist at udbetale en erstatning af egen lomme.

Sidste år ved denne tid valgte Diafarm at trække et overskud på en million kroner ud af virksomheden.

Det forargede Lene Bruun, der er mor til Ida, der også er et af de børn, der blev ramt af forgiftningen.

- Jeg tænker, at når man har mulighed for at hive en million ud af et firma til sig selv, kan jeg godt undre mig over, at man ikke kan betale 25.000 kroner for noget, man selv har været skyld i. Et eller andet sted fortæller det mig rigtig meget om, hvor deres moral og etik ligger henne, sagde Lene Bruun sidste år.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Diafarm til den historie, men virksomheden er siden holdt op med at producere d-dråber.

  • Nicoline Holm var nødt til at sætte studierne på pause for at passe Emma. (Foto: Mai Jessen © DR Syd)
  • Familien fik bevilliget ti timers aflastningshjælp om måneden for at passe Emma. (Foto: Nicoline Holm © PRIVATFOTO)
  • Emma er flere gange blevet opereret. (Foto: Nicoline Holm © PRIVATFOTO)
  • Emma Holm vokser ikke, som hun skal, har ofte ingen appetit, har skader på nyrerne og har problemer med søvnen på grund af et væsketryk i hjernen. (Foto: Nicoline Holm © PRIVATFOTO)
1 / 4
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk