Forældre tiltalt for at voldtage egne børn i syv år: Red Barnet sammenligner med Tønder-sagen

Meget voldsomme hændelser kan brænde sig fast i bevidstheden, siger psykolog.

Fire børn fra Vejen blev for mere end 25 år siden angiveligt udsat for seksuelle overgreb og vold. I dag møder de forældrene i retten. (Arkivfoto). (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Seksuelt misbrug, voldtægt og grov vold mod deres egne fire små børn og stedbørn igennem syv år.

Det er, hvad et forældrepar fra Vejen er tiltalt for i den retssag, der i dag begyndte i Retten i Esbjerg.

En sag, der ifølge Red Barnet trækker paralleller til andre omfattende misbrugssager i Danmark, vurderer Kuno Sørensen, der er psykolog ved Red Barnet og ekspert i misbrugssager.

- Sagen lyder til desværre at være i samme kategori som Tønder- og Brønderslev-sagerne.

- Det er en af de rigtig alvorlige sager, fordi der både er tale om en grov seksuel udnyttelse og voldtægt af børnene samtidig med, at de har været udsat for en meget brutal vold, siger han.

Børn husker, selvom de er små

De i dag voksne børn var mellem nul og ti år, da overgrebene fandt sted for mere end 25 år siden. Men trods deres unge alder er det meget sandsynligt, at børnene tydeligt kan huske, hvad der er foregået i deres barndomshjem.

- Der kan sagtens være nogle helt konkrete handlinger, der har brændt sig fast i bevidstheden, fordi de har været så voldsomme og utålelige.

Kuno Sørensen forklarer, at det derfor er meget sandsynligt, at de nu voksne børn kan rekonstruere og fortælle om hændelserne i detaljer, som det ses i anklageskriftet.

Har ikke set forældrene i mange år

Børnene blev fjernet fra forældrene i 1992, og har ikke set dem i mange år. Derfor kan det også blive en stor følelsesmæssig udfordring for de voksne børn at gense deres forældre i retten i dag, fortæller psykologen.

- Det bliver et uhyre vanskeligt møde. Især hvis forældrene benægter det, børnene har oplevet og anklager dem for. Det kan være meget hårdt, hvis forældrene ikke erkender, at det de gjorde var forkert.

Men selvom det formentlig bliver hårdt for børnene at rode op i sagen så mange år efter, kan det på længere sigt hjælpe de fire voksne børn psykologisk, hvis forældrene bliver dømt, fortæller Kuno Sørensen.

- Det betyder meget for et offer for seksuelt overgreb at få den genoprejsning, der ligger i at de seksuelle krænkere og voldspersoner bliver dømt og får deres straf. Det placerer også rent psykologisk ansvaret, hvor det skal ligge.

Forældreparret i Vejen-sagen har siddet varetægtsfængslet siden november 2017. De har begge nægtet sig skyldig i retten i dag.

De groveste sager om overgreb på børn

  • Skagen: Da en otteårig pige i 2014 sammen med sin mor flytter ind hos morens nye kæreste i Skagen, bliver hverdagen et mareridt for pigen. I juni 2015 afgør Retten i Hjørring, at pigens 53-årige mor og den jævnaldrende stedfar har begået en række seksuelle overgreb mod hende, ligesom de har ladet flere mænd tvinge hende til samleje og oralsex. Moren får otte års fængsel, mens manden får syv års fængsel.

  • Bornholm: En adoptivfar og en mor fra Pedersker på Bornholm bliver i april 2013 idømt henholdsvis ti og otte års fængsel af landsretten for at have begået grove sexovergreb mod kvindens to døtre. Børnene fungerede gennem mange år som de dømtes sexslaver.

  • Rebild: En 56-årig nordjysk mand bliver i 2012 af Vestre Landsret idømt 12 års fængsel for groft misbrug af otte børn, heriblandt seks af sine egne. Værst gik det ud over mandens ene datter, som blev misbrugt, fra hun var fem år. Landsretten ændrer dommen fra byretten, som lød på forvaring.

  • Brønderslev: Et forældrepar fra Serritslev uden for Brønderslev bliver i 2011 i Vestre Landsret dømt for systematisk vold, vanrøgt og misrøgt mod ni sammenbragte børn. Den 42-årige far bliver idømt 11 års fængsel, mens moren på 38 år får fire år bag tremmer.

  • Esbjerg: En 41-årig familiefar fra Esbjerg bliver i 2011 idømt syv års fængsel for at have begået sexovergreb mod otte børn gennem mere end 20 år. Manden nægter under sagen alt, men anker ikke dommen.

  • Nakskov: En 42-årig mand fra Nakskov bliver i 2010 idømt ti års fængsel for at have misbrugt sin datter, siden hun var 15 måneder gammel. Overgrebene fandt sted gennem seks år. Manden bliver også dømt for at have distribueret børneporno, blandt andet billeder af datteren.

  • Sønderborg: Vestre Landsret idømmer i 2010 en 60-årig mand fra Egypten ni års fængsel for at tvinge tre af sine døtre til forskellige former for sex og samleje. Misbruget foregik i syv år i familiens hjem i Sønderborg.

  • Tønder: En 47-årig mand idømmes i 2007 ti års fængsel for at have misbrugt sine to døtre og for at have stillet pigerne til rådighed for andre mænd. Børnenes mor får en tidsubestemt behandlingsdom for medvirken til incest. 15 mænd er tilsammen idømt 45 års fængsel for at misbruge den ældste af pigerne. Pigen var da 10-11 år.

  • Kilde: Ritzau, Anklagemyndigheden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter