Forberedelser til storkonflikt er i gang: Hele skoler risikerer lukning

Forældrene og skoleledere frygter, hvis det ender i en konflikt mellem KL og forbundene.

Det bliver hele skoler og daginstitutioner, der lukkes ned, hvis det ender i en konflikt, siger fagforbund. (Foto: © STEFFEN ORTMANN, Scanpix)

Det bliver hele arbejdspladser, der skal lukke, hvis overenskomstforhandlingerne for 750.000 offentlig ansatte ender i en konflikt.

Sådan lyder meldingen fra pædagogernes fagforening BUPL. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Formanden for pædagogernes fagforening Elisa Bergmann siger til DR:

- Vi vil forsøge at lukke hele daginstitutioner og skoler, hvis kommer dertil. Det vil være vores mål, men jeg håber ikke, vi kommer i den situation, siger hun.

Medlemmer skal ikke stå med mange børn

I fredags brød overenskomstforhandlingerne på statsområdet sammen, fordi man ikke kunne blive enige om en ny aftale.

Søndag mødes forhandlingsfællesskabet med Kommunernes Landsforening (KL), hvor de skal forhandle overenskomst for blandt andet lærere og pædagoger.

Og hvis det ender i en konflikt, så vil vi ikke have, at medlemmerne ender med at komme i klemme, siger Elisa Bergmann.

- Vi vil ikke risikere, at nogle af vores medlemmer står og skal passe flere klasser eller holde opsyn med rigtig mange børn på en skole. Derfor bliver det hele arbejdspladser, der bliver ramt, siger hun.

Formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo siger til DR, at han er helt på linie med BUPL's formand. Det vil være hele skoler, der lukkes ned.

- Det giver ikke mening, at der på en skole sidder fem ansatte tilbage. Det giver ingen mening, siger han.

Sporene skræmmer

Hos forældrene og skolelederne holder man i den grad vejret i disse dage, mens parterne krydser klinger.

Formanden for landets skoleledere, Claus Hjortsdal, siger til DR:

- Vi kan klare meget i folkeskolen, men vi har ikke brug for endnu en konflikt. Sporene fra 2013 skræmmer stadigvæk. Jeg ved godt, at det denne gang formentlig bliver en konflikt på løn, men vi er i en sårbar situation, siger han.

- Kommer der en konflikt, så ripper vi op i gamle sår, og det har vi ikke brug for, tilføjer han.

Ren katastrofe med en konflikt

Landsformanden for Skole & Forældre Mette With Hagensen siger, at en konflikt på skoleområdet vil få store konsekvenser.

- Det bliver en katastrofe, hvis vi når dertil. Tilliden til folkeskolen fra forældrenes og personalets side vil forsvinde. Personalet er stadig såret efter konflikten i 2013, og de orker ikke en ny konflikt, siger hun.

Hos forældrene husker man tydeligt, hvad der skete for fem år siden, siger Mette With Hagensen.

- Mange forældre kan godt huske, at deres børn ikke havde undervisning i fire uger for fem år siden. Og mange forældre tænker, at hvis folkeskolen er et sted, hvor der er konflikt hvert femte år, så skal vores børn nok ikke gå der, siger hun.