Forfatter gør oprør mod myterne om Udkantsdanmark

Myterne om Udkantsdanmark er helt forkerte, mener fofatter, der er aktuel med ny bog om de mange falske myter.

Yderområderne er ikke kun det her - forfaldne huse og dårlig økonomi. Forfatteren Kaare Dybvad har skrevet en bog, der lander på gaden i dag. Her skriver han blandt andet om det potentiale, der er i yderområderne. (Arkivfoto) (© DR)

Der findes alt for mange myter om Udkantsdanmark. Det mener Kaare Dybvad, der fredag udkommer med en bog med titlen 'Udkantsmyten'.

Nogle af myterne går på, at provinsen ikke er bæredygtig, at man ikke får en uddannelse, når man bor i provinsen, at provinsen ikke har nogen reel betydning for dansk økonomi, og at hovedstadsområdet pumper en masse penge derud.

Men det er alt sammen forkert, lyder det fra Kaare Dybvad.

- Vi har bygget en myte op omkring provinsen, hvor vi forestiller os, at alt gøres bedre i de store byer, end det gøres i provinsen, siger han.

I England er der flyttet arbejdspladser

Kaare Dybvad foreslår derfor i sin bog, at der skal flere statslige arbejdspladser til provinsen - sådan som det eksempelvis er sket i Esbjerg, hvor Sikkerhedsstyrelsen blev flyttet til for år tilbage.

- Mange steder giver det mening at flytte statslige arbejdspladser fra de store byer i Danmark og ud i de mindre byer.

- I England har man for eksempel flyttet hver femte af statslige arbejdspladser, som lå i hovedstadsområdet, ud i provinsen. Det kunne man også gøre her i Danmark, for der er masse af dygtige medarbejdere, der kan udfylde disse funktioner, siger Kaare Dybvad.

Lav universiteter i de mindre byer

Han mener også, at der skal oprettes universiteter i byer, hvor byen har brug for særligt uddannet arbejdskraft. Det kunne være Esbjerg der har brug for højtuddannet arbejdskraft til offshore-branchen.

- I Sverige har man gennem de seneste 15 år bygget mange nye universiteter uden for de store byer. Universiteterne er med til at skabe en stor produktivitetsstigning i den offentlige sektor og i det private erhversvsliv. Hele området bliver derfor meget rigere, forklarer han.

Det er politikernes skyld

Og så langer forfatteren i sin bog også ud efter politikerne i Danmark.

- Det er politiske beslutninger, der gør, at tingene er blevet på den her måde. Når folk flytter fra provinsen til byerne, så er det jo fordi, man flytter arbejdspladser og studiepladser til de store byer.

- Vi skal jo alle have noget at lave, og der, hvor man bor, skal man enten kunne studere eller arbejde, men når man centraliserer det hele, så flytter folk jo, siger Kaare Dybvad.