Forsamlingshuses gæld skal sløjfes

Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg vil redde de økonomisk trængte forsamlingshuse.

Forsamlingshusene spiller stadig en vigtig rolle i lokalsamfundene, mener Jakob Lose (V), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune. (© DR)

Bankospillet skæpper ikke så godt i kassen som tidligere, og flere vælger forsamlingshusene fra, når der skal holdes runde fødselsdage og konfirmationer.

Siden 1950'erne er antallet af forsamlingshuse over hele landet faldet fra cirka 1.800 til 1.100, men i Esbjerg Kommune kan der nu være hjælp på vej til de trængte forsamlingshuse.

Kultur- og Fritidsudvalget har bedt byrådet om at afsætte penge til at eftergive forsamlingshusenes lån, siger Jakob Lose (V), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune.

- Jeg ser stadig forsamlingshusene som et lokalt omdrejningspunkt. Det her er en blåstempling af det store stykke arbejde, der bliver gjort for at skabe aktiviteter ude i lokalområderne, siger Jakob Lose.

Forsamlingshusene i Esbjerg Kommune har en samlet gæld på omkring 1,8 millioner kroner, og det er ikke penge, Jakob Lose mener, det vil være svært for kommunen at finde. For gælden ligger i rente- og afdragsfri lån, som kommunen alligevel ikke forventer at få i kassen foreløbig.

Det er et skridt i den rigtige retning, mener formanden for foreningen Danske Forsamlingshuse Anders Sørensen.

- Jeg ville ønske, at landets kommuner ville kigge på at gøre det samme, som Esbjerg Kommune ser på. Kulturministeren mener, at det er en kommunal opgave at hjælpe forsamlingshusene, så det er her vi skal starte, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.