Forsker: Vi har for mange forsamlingshuse ude på landet

Man skal ikke holde liv i forsamlingshusene, hvis de ikke bruges, siger forsker.

Der bliver færre og færre forsamlingshuse. Men med fordel kunne man faktisk lukke flere af dem i stedet for at kæmpe med at holde dem i live, mener lektor. (© DR)

Det er ikke en god forretning at holde liv i alle de små forsamlingshuse, hvis der alligevel ikke er nogen, der bruger dem.

Derfor er der brug for en diskussion om, hvorvidt der overhovedet er brug for alle forsamlingshuse. Det mener Jørgen Møller, der er landdistriktsforsker og lektor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet:

- Vi har alt for mange forsamlingshuse ude på landet. Så vi skal have en debat om, hvilke der skal overleve, og hvilke der ikke skal være der for fremtiden, siger Jørgen Møller.

Folk er ikke bundet til det lokale

Han mener, at forsamlingshusene har det svært af flere årsager.

- Ganske mange forsamlingshuse er under pres ude i landsbyerne, fordi de ikke bliver brugt på den måde, som de gjorde tidligere. Og det er fordi, at festkulturen har ændret sig, forklarer Jørgen Møller.

Men der er også en anden faktor, der spiller ind, siger forskeren.

- Mobiliteten er langt større. Folk kommer i dag mere rundt og er ikke længere bundet til det lokale. Mange af husene er heller ikke i ret god stand bygnings- og sanitetsmæssigt, siger han.

I 1950'erne var der cirka 1.800 forsamlingshuse i Danmark. I dag er tallet cirka 1.100. Forsamlingshusene må dreje nøglen om, fordi der ikke er nok, der bruger dem.

Dårligt forslag

Foreningen Danske Forsamlingshuse ønsker forsamlingshusene på en kommende finanslov, så husene kan renoveres og gøres mere attraktive.

Men det er en dårlig idé, vurderer Jørgen Møller:

- Vores festkultur bliver ikke lavet om, fordi man kommer på finansloven. Mobilteten bliver heller ikke lavet om, fordi man kommer på finansloven. Bestyrelsesarbejdet i forsamlingshusene bliver heller ikke lettere, fordi man kommer på finansloven. Så det forslag har ikke nogen gang på jord, siger Jørgen Møller.

Kulturminister Bertel Haarder (V) siger, at der må gøres en indsats lokalt, hvis lukningstruede forsamlingshuse skal bevares.